Schvalování rozpočtu v Liberci není úkol pro slabší povahy…

Minulý rok jsem rozpočet projednával detailně se všemi kluby a snažil se vypořádat všechny jejich připomínky. Výsledkem ale stejně bylo rozpočtové provizorium, kdy mě předtím potopili i kolegové z ANO, kteří si tenkrát připravovali půdu pro mé odvolání. Byl jsem tehdy po kolegyni Hrbkové druhý v pořadí.

Pak byla ale zrušena místní buňka hnutí ANO, kolegyně Hrbková se vrátila do vedení města a rozpočet byl v lednu schválen již bez problémů. Odstřelit rozpočet se vloni pokoušeli i Starostové voláním po zrušení Fondu rozvoje, ve kterém je soustředěna většina peněz na investice. Podařilo se mi to ustát a nyní jsem už proti fondům žádné výtky nezaznamenal… Návrh rozpočtu získal letos podporu v radě města i finančním výboru, a přes více než hodinovou diskusi zastupitelů byl nakonec také 28 hlasy schválen. To mě upřímně těší, protože si myslím, že to je skutečně dobře sestavený rozpočet pro celé město a rád bych ukázal proč.

Evropské dotace mají zelenou. Tři roky přesvědčuji zastupitele, abychom využili peníze z tvz. amortizačních fondů města a použili je na kofinancování EU projektů. Na příští rok jde o cca 150 mil. Kč, díky kterým ale získáme zhruba 5x tolik dotací na opravy sociálních bytů, opravy a rozšíření škol a školek, vybudování domova pro matky s dětmi, cyklostezky či nové chodníky. Tedy žádné zbytečnosti, ale věci, které má budovat každé slušné město a na než bychom bez dotací neměli.

Vývoj dotačních projektů, za které je odpovědný můj odbor strategického rozvoje a dotací, vidíte zde:

Dluh nesplácíme zbrkle, ale s rozmyslem. Někteří kolegové volají po tom, abychom rychleji spláceli dluh, který zbyl po ODS. Jsem proti tomu. Držíme původně nastavené tempo splatit polovinu dluhu do roku 2025 a navíc se nám podařilo snížit úroky z tohoto dluhu o cca 300 mil. Kč. Mohli bychom dluh u České spořitelny splácet rychleji, ale o to více by se zvyšoval tzv. vnitřní dluh na majetku města, protože bychom neměli peníze na potřebné Zvolil jsem tedy zlatou střední cestu.

Navyšujeme peníze na investice do městského majetku. Ze strany opozice, ale i zájmových kruhů spojených s érou ODS, jsem kritizován za to, že jsme zastavili rozvoj města a peníze prý projídáme. Nic není vzdálenější pravdě a čísla to jasně dokazují. Stačí se podívat na tento graf, který ukazuje, jak velkou část rozpočtu dáváme každoročně na investice a velké opravy. Např. na opravy silnic, chodníků a mostů zvyšujeme na příští rok příspěvek o 100%, ze 60 na 120 mil. Kč.

Jak rostou investice uplynulé tři roky?

Zvyšujeme mzdy a nestydím se za to. Z více důvodů. Jedním z nich je to, že je jen velmi těžké získat a také udržet na radnici třeba projektové manažery, ale i jiné odborníky, které potřebujeme třeba na přípravu a realizaci dotačních akcí. Za nízké peníze schopné odborníky nezískáme a dlouhodobě neudržíme a dotace k nám také sami nepřitečou. V příspěvkových organizacích města je to to samé. To, že jsou na radnici i nadbytečná místa obsazená lidmi, se kterými by bylo lepší se rozloučit, je věc jiná. V listopadu jsem na radě města navrhoval zadat personální audit celého magistrátu, bohužel to zablokovali radní zvolení za ANO spolu s naším bývalým kolegou Langrem.

Podporujeme spolkový život ve městě. Na rozdíl od některých kolegů od Starostů si nemyslím, že dotace pro liberecké spolky z různých fondů města jsou „rozežíráním rozpočtu“ nebo jejich „kupování“. Naopak, spolky dělají mnoho věcí potřebných pro dobrý život ve městě, a to za peníze, za které by to město nikdy dělat neumělo. Beru dotace do podpory sportovních klubů, kulturních akcí či sociálních a ekologických projektů jako dobrou investici pro lepší život ve městě. Navíc jde stále jen o 1% z rozpočtu města, víc se bohužel zatím prosadit nepodařilo…

Zahajujeme dlouho odkládané investice. Roky chátrající kino Varšava, kde by měl fungovat filmový klub, budova Uranu, ze které odpadají kusy pláště, opuštěné Lesní koupaliště či divadlo se zcela nevyhovujícím zázemím, neodpovídajícím faktu, že žijeme v roce 2017. To vše je dědictví po dobách nedávno minulých, a to vše začínáme dávat do pořádku. Jdeme cestou oprav městského majetku, hledáme na tyto opravy dotace a snažíme se nacházet ekonomicky nejefektivnější řešení.

Pamatujeme i na památky. Liberec není jen městem sportu, ale má také zajímavou historii a památky, ke kterým jsme se ale nechovali vždy tak, jak by si zasloužily. Jsem proto rád, že v příštím roce jsou v rozpočtu peníze na opravu Mariánského sloupu, nejstarší barokní památky ve měst nebo na dokončení opravy Liebigovy hrobky. Pokračovat budou i opravy oken na liberecké radnici a nejvíce mě těší, že máme dva miliony vyčleněné na obnovu drobných památek, kterými podpoříme projekty a akce Liberečanů.

 Vtipné momenty ze schvalování rozpočtu

 Zastupitel Berki /SLK/chtěl být za odborníka a ptal se na mandatorní výdaje, jen si nevšiml, že se neschvaluje státní rozpočet, ale rozpočet města. Kolega Červinka /ODS/ si postěžoval, že dluh, který vytvořila jeho ODS, nesplácíme dost rychle. Kolegyni Skřivánkové /KSČM/ se nelíbilo, že se opozice nemohla k rozpočtu vyjádřit – nevšimla si, že rozpočet visí na úřední desce, projednával ho finanční výbor a do třetice ho ještě dostala přímo, jako všichni zastupitelé, emailem. Kolega Zámečník /SLK/ se nenápadně pokusil zablokovat projekty na městě návrhem, aby se všechny položky na právní, konzultační a poradenské služby shrnuly do jedné a daly na odbor pod tajemníka. Vedení města tuto léčku naštěstí prohlédlo. Kolega Hron /SLK/ se pokusil oživit mantru Starostů o tom, že amortizační fond nemá být použit na kofinancování evropských dotací. Byl to ale hlas volajícího v poušti, najednou skoro všem došlo, že to bychom si mohli o evropských dotacích nechat jen zdát. Kolega Baxa naplnil to, co avizoval, že rozpočet nepodpoří, protože by raději rychleji splácel dluh. Zda by ale byl pro škrtnutí peněz na zvelebení okolí Veseckého rybníku, které si sám už roky přeje, aby bylo na rychlejší splácení dluhu, nedodal. Skutečně jsem se nenudil.

Rozpočet je schválený, můžeme se pustit do práce v posledním roce před volbami. Vím zcela přesně, co musíme udělat, abychom volby vyhráli i potřetí. Naplno pracovat na rozjetých projektech, umět naše výsledky „prodata ustát útoky opozice – zejména některých Starostů, kteří budou opět strašit katastrofickými scénáři, budou „házet vidledo různých projektů a budou mi okopávat kotníky a zároveň se u toho budou tvářit, jak jim leží na srdci osud našeho města. Taková politika je, byla a bude. Nemá cenu se na to zlobit, je potřeba se nenechat odradit a jít si stále za svým cílem. Krok za krokem pro lepší Liberec. 

 

Celkový podrobný rozpočet na rok 2018 najdete zde

 

Jan Korytář, náměstek primátora pro ekonomiku a rozvoj za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
69 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,