Nečesaný není schopen doložit, za co od firem inkasoval miliony

Luděk Nečesaný u libereckého soudu neumí doložit výstupy své práce, za kterou, podle svého tvrzení, měl od zdravotnických firem inkasovat značné částky. Podle státního zástupce nešlo ale o žádnou práci ale o úplatky. Nečesaný to odmítá a tvrdí, že si výstupy neschovával nebo, že mu byly ukradeny. O svém podnikání zřizovatele nemocnice neinformoval.

Dalším jednáním pokračoval včera soud v Liberci s bývalým ředitelem Krajské nemocnice Liberec Luďkem Nečesaným, jeho ženou Šárkou a představitelem společnosti MedicCor Tomášem Macháčkem. Státní zástupce Nečesaného viní, že přijímal úplatky, za které firmám jako MedicCor umožňoval obchodovat s Krajskou nemocnicí Liberec. Jeho žena Šárka pak měla skrze svou společnost Sarmed tuto činnost krýt a legalizovat.

Státní zástupce Lukáš Otipka tvrdí, že činnost Sarmed, kterou nyní Nečesaný popisuje byla pouze fiktivní a že je jednoznačně jednalo o úplatky, díky kterým Nečesaný umožňoval medicinským firmám dodávat zboží do nemocničních skladů v Liberci. Nečesaný se brání a poukazuje na to, že nemocnici nevznikla žádná škoda, o výběru zboží údajně rozhodoval někdo jiný a on jen podepisoval smlouvy.

Nečesaný před soudem přiznal, že společnost své ženy založil proto, aby se vyhnul konkurenční doložce a obešel tak pravidla svého zaměstnavatele, který mu zakazoval pracovat pro soukromé firmy, čímž se dle svých slov živil od roku 1998. Touto činností si měl od té doby vydělat zhruba 50 milionů korun.

Zároveň uvedl, že zřizovatele KNL (kterým byl v té době Liberecký kraj, dnes jsou jimi částečně i města Liberec a Turnov) o svém podnikání nijak neinformoval. Jak informoval náš web, Nečesaný byl pro tuto své napojení na soukromé farmaceutické společnosti již v roce 2004 odvolán z postu ředitele nemocnice v Mladé Boleslavi.

To, že dnes není schopen doložit výstupy údajné práce firmy Sarmed pro farmaceutické společnosti, které jí na účet za tuto činnost poslaly zhruba 23 milionů korun, Nečesaný omlouvá tím, že si neměl potřebu tyto výstupy archivovat. Poukazuje také na dnes stíhanou trestnou činnost svého syna Lukáše, který mu měl zcizit a rozprodat osobní věci, mimo jiné i počítač.

Na svého syna ale, jak informoval například náš web, nedávno Nečesaný nechal přepsat některé své nemovitosti. Lukáš Nečesaný je sice obžalován z pokusu loupežné vraždy v Hořicích, kde měl kvůli několika tisícům zvlášť brutálním způsobem napadnout kadeřnici, ale v jeho věci se na něj, na rozdíl od jeho otce, nevztahuje zabavení majetku.

Ve své obhajobě mluvil Nečesaný před libereckým soudem během dvou dní déle jak 11 hodin. Jeho žena odmítla vypovídat s ohledem na zdravotní stav a stress, kterému byla vystavena při kauze svého syna. Dnes by měl soud pokračovat výslechem Tomáše Macháčka z MedicCor.

Subscribe
Upozornit na
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,