Mají černí stavebníci v Liberci zelenou?

V Liberci vyrůstá řada černých staveb, u kterých se investor neobtěžuje respektovat zákon. Zdá se, že vedení místního stavebního úřadu to nikterak nevadí. Podnikatelé s dlouhými prsty do politiky v klidu dál staví, ač mají stavby zakázané.

Zatímco téměř na každém libereckém zastupitelstvu vystupují běžní liberečtí občané, kteří si stěžují na práci zdejšího stavebního úřadu a často přímo mluví o šikaně, jiní takové starosti nemají. Například přespolní podnikatel David Polan Z Brna, který je obyvatelům Liberce nechvalně známý jako obchodníka s chudobou, který v Riegrově v Lidových sadech ulici provozoval ubytovnu, která se stala noční můrou okolních obyvatel. Známý je i pro svoje styky s místními politiky i kontroverzními snahami o zástavbu libereckého centra.

Již loni na jaře jsme vás informovali, že firma Davida Polana, pražsko-brněnského podnikatele, uprostřed liberecké památkové zóny, v ulici Na kopečku vedle Nerudova náměstí, na černo staví další obytný dům. Přímo ve dvoře klasicistního domu z přelomu 18. a 19. století aniž by se stavebník obtěžoval dodržovat zákon.

Loni až po upozornění památkářů a současně s výzvou ke kontrolní prohlídce byli vlastník stavby a pravděpodobný zhotovitel vyzváni k bezodkladnému zastavení prací prováděných bez řádného opatření stavebního úřadu. Podle památkářů se jedná o velmi cennou lokalitu a podobné chování je zcela nepřípustné.

 Jak se zdá, přespolní podnikatel David Polan si ale ze zákonů a libereckého magistrátu příliš nedělá. Stavba pokračuje vesele dál, firma Davida Polana si podala žádost o zpětné povolení. On sám i stavební úřad hájí, že „V bytovém domě č.p. 89, Liberec I-Staré Město, ul. Na Kopečku, stavebník provádí udržovací práce, které nevyžadují opatření stavebního úřadu.“ To ale není pravda.

V místě vniká dál patrový dům s několika malými bytovými jednotkami, čehož se důvodně obávají sousedé po zkušenostech s Polanovým podnikáním s chudobou z nedaleké Riegrovy ulici. Jak dokládají fotografie, nejedná se o žádné „udržovací či konzervační práce“.

Ač se majitel snažil stavu zakrýt látkou, činnost na ní je jasně patrná. Na stavbě od loňského roku přibyly krovy, střecha, zateplení, naváží se stavební materiál a pokračují práce uvnitř budovy.

Na stavbě vznikly přes zákaz stavebního úřadu další úpravy: zateplení, krovy, střecha… úřad to nezajímá.

Na stavbě se pohybuje i těžká stavební technika. Podle vyjádření úřadu „pouze nezbytné konzervační práce“

Z podobně laxního přístupu stavebního úřadu se mohou těšit dva majitelé černých staveb – domů, které vznikly ve Sladovnické ulici. Ty byly postaveno vznikly na černo v zahrádkářské kolonii. Stavebníci zřejmě dokonce neváhali pokácet i stromy, které byly pravděpodobně součástí historické aleje, která spojovala vratislavický pivovar s tehdy oblíbeným výletním místem Aloisina výšina. V okolí staveb byly také pokáceny v městských lesech vzrostlé modříny, minimálně část dřeva se našla na pozemcích spojených s dotyčnými černými stavbami.

Když místní upozornili magistrát, co se zde děje, našli zastání jen u části politické reprezentace. Již loni dala náměstkyně Karolína Hrbková, která má pod sebou veřejnou zeleň, na jednání rady materiál, který vyzývá stavební úřad, aby se černými stavbami začal zabývat.

Podnět na řešení černých staveb v ulici Sladovnická, kvůli kterým zřejmě padla i část historické aleje, sice prošel radou, ale nikoliv bez problémů. Proti schválení navrženého usnesení, které chce problém s černými stavbami začít řešit, vystupoval primátor Tibor Batthyány, který pro něj spolu s náměstkem Tomášem Kyselou (oba exANO)  nakonec také nehlasoval. Někteří radní z ex ANO ale pro návrh ruku zvedli.

Nicméně stavebníci si ani ve Sladovnické ulici nic z přístupu stavebního úřadu nedělají. Ač mají téměř rok stavbu pozastavenou, na jednom z domů vznikla nově fasáda a v zahradách další stavby, včetně například bazénu.

Okolní starousedlíci, kteří zde mají své zahrádky, jsou situací šokováni. „Vůbec nechápu, jak je tohle možné. Ty stavby sem absolutně nepatří, stíní všem okolo, pokáceli si tu stromy, jakoby jim to patřilo. Opravdu žijeme v absurdistánu“, uvedli na dotaz sousedé černých staveb, kteří si ale nepřáli být jmenovaní (redakce jejich jména zná).

I ve Vratislavicích si mohou černí stavebníci dělat, co chtějí. Sladovnická ulice

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17