Další krok k levnějšímu teplu: modernizace parovodů začne již letos

Modernizace zastaralých a silně ztrátových parovodů, o jejíž nutnosti se v Liberci mluví již přes dvacet let, začne již letos po topné sezóně. Umožní to společný projekt Teplárny Liberec a města, které v ní má 24% podíl. Je to další cesta k levnějšímu teplu, které dali zastupitelé zelenou.

Modernizace jedné z větví parovodu bude stát 324 milionů korun a potrvá dva roky. Teplárna si chce na projekt půjčit 271 milionů korun se splatností maximálně osm let, na úvěru se domluvila s Komerční bankou. Zhruba 70 milionů korun úvěru splatí jednorázově z evropské dotace, kterou na projekt získala. Za úvěr bude ručit nejen Liberec, ale také teplárna i její většinový vlastník.

Liberec si od modernizace slibuje další snížení nákladů a přiblížení se ceně 550 Kč/GJ, na které se s většinovým vlastníkem Teplárny Liberec, holdingem MVV Energie CZ dohodlo. Nyní město i Liberečané platí 650 Kč za GJ, což i to je obrovský rozdíl oproti ceně 900 Kč/GJ, která byla aktuální ještě před dvěma lety.

 Město ale začalo s teplárnou tvrdě vyjednávat, došlo až k podávání žalob, ale nakonec vyjednávací tým v čele s Janem Korytářem ze Změny pro Liberec slavil úspěch a obě strany se dohodli na výše zmíněných cenách i nutnosti modernizace celé teplárenské sítě.

Teplárna zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14.000 domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, školky, úřady či nákupní centra a v budoucnu k nim pravděpodobně připadne i nemocnice. Začátkem února se obě strany dohodly na vkladu majetku zhruba za 400 milionů korun, za který dosud teplárna akcionářům platila nájemné. Podnik tím ročně ušetří 35 milionů korun, které použije na splátky úvěru.

Schválení modernizace parovodní sítě ale na zastupitelstvu nebyla jednoduchá, a to zejména díky blížícím se volbám. Zejména opoziční Starostové pro Liberec se obávají, že Změna si historický úspěch snížení cen tepla a modernizace parovodů bude brát jako svou vlajkovou loď před voliči a tudíž se celý projekt snažili zpochybnit v čele s jejich lídrem do nastávajících voleb Jaroslavem Zámečníkem. Tomu sekundoval i náměstek původně zvolený za Změnu Ivan Langr, který má u Starostů slíbené čelní místo kandidátky. Nakonec ale i oni pro modernizaci zvedli ruku.

Z 25 přítomných zastupitelů nikdo nehlasoval proti, zdrželo se jich pět. Modernizace parovodů by měla začít již letos po topné sezóně, směrem od Pavlovic.

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,