Liberečtí extrémisté se nachytali na apríl

Letošní apríl má zcela jasného vítěze. Je jím pravicově extrémistická SPD Tomia Okamury, respektive její liberecká odnož, která nepochopila zjevně aprílový článek, který vydala Idnes. V rozhořčeném komentáři pranýřují zprávu, že Evropská unie tlačí na zákaz české pomlázky. Nepoznali, že jde o aprílový vtip.

Stoupenci Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury, strany, o které se stále častěji mluví jako o neonacistické straně i komerčním projektu pražských kmotrů jako jsou Tomáš Hrdlička, mají zase jednou z ostudy kabát. Jejich liberecká pobočka zveřejnila na svém oficiálním facebookovém profilu „vlastenecky“ rozhořčený status v reakci na aprílový článek z Idnes pod názvem „Velikonoční tradice v ohrožení. Novela zákona chystá zákaz koledování“.

Ten si okatým způsobem dělá legraci z častých fake news, která v poslední době v České republice straší nejrůznějšími smyšlenými zákazy, které se údajně Evropská unie snaží vnucovat České republice. V aprílovém článku, který vyšel o letošních Velikonocích, si jeho autoři zafabulovali, že kvůli podobným tlakům bude zakázána česká velikonoční pomlázka. U libereckých Okamurovců ale tento vtip padl na úrodnou půdu a ti se jali strašit své příznivce.

V článku, který vyšel v aprílové příloze Ona.idnes.cz, se na jeho konci přitom jasně uvádí: „Děkujeme za přečtení našeho aprílového článku, snad jste se pobavili 🙂“ Navíc v evidentně žertovném článku na velikonoční téma se to hemží jasnými aprílovými narážkami, když zde například promlouvají právnička Suchá, předseda Vrba, gynekoložka Pletánková a podobně.

Aprílový článek se ale přímo trefil do politiky SPD Tomia Okamury, která své angažmá staví na šíření strachu a poplašných zpráv. Liberečtí extrémisté z SPD ke článku napsali: „Vážení přátelé. Zdá se, že ze západu opět přichází další „moudro“ Dobře míněná snaha agilních činovníků nečekaně vyvolala nevoli „civilizovaného světa“. Informace o aktivitách spolku, který požaduje tuto naši českou tradici zapsat na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, se totiž dostaly také do zorného pole evropského Úřadu pro ochranu lidské důstojnosti. Místo zapsání do respektovaného seznamu nyní hrozí oblíbené lidové tradici zánik. Více v článku.

Neofašisté si ale tvrdě naběhli. V diskusi pod článkem se jim celé čtenářské fórum upřímně vysmálo. Jan Mikeš například napsal: „To, že SPD je banda tupců je obecně známo, ale skočit na apríl, to už je novej level“ . Martin Duška zase poznamenal: „To že je SPD postavená na fake-news (kromě plnění peněženky Okamury) to víme, ale že mentálně nedají ani 1. dubna….“ I Jaroslav Beran měl k varovnému apelu liberecké SPD před aprílovým článkem jasno: „SPD..Sbor Přátel Demence??? na apríla sežerete ješte víc než v kterejkoliv jinej den ? ? tleskám!

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se