Policie zasahovala na krajském úřadě kvůli dopravním zakázkám

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu dnes zasahovali na úřadě Libereckého kraje. Zajišťovali dokumentaci, která se týká dopravní obslužnosti. Ta je dlouhé roky palčivým problémem města i kraje a to zejména díky klientelistickým sítím mezi politiky a hlavním dodavatelem, společností BusLine.

Podle ČTK mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná řekla: „Mohu potvrdit, že na krajském úřadě jsou dnes policií prověřovány kroky ve věci zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji. Veškeré dokumenty, které si policie vyžádala, jsme poskytli. Chod krajského úřadu nebyl a není nijak omezen.“ Nikdo v této souvislosti zatím nebyl zatčen.

Na podezřelé okolnosti kolem zajištění autobusové dopravy a zejména roli společnosti BusLine a její vazby na zdejší politiky, upozorňuje například i náš web dlouhodobě. V minulosti jsme například přišli s analýzou, která dle našeho názoru dokazuje, nakolik byl tehdejší čtyřmiliardový tendr na dopravní obslužnost zmanipulovaný.

Důkladně jsme se také věnovali vztahům mezi jednotlivými politiky a hlavními aktéry BusLine, která jezdí v kraji i na městě za nebývalé vysoké částky. Nevýhodnost smluv později potvrdil například i audit, který si zadalo město. Na celorepublikové úrovni jsme upozorňovali na lobbing společnosti BusLine, která se na vládní úrovni snažila získat více peněz z veřejných prostředků pod rouškou navýšení platů řidičů.

V minulosti se nám za tyto aktivity dostalo mnoho útoků a invektiv, ať od samotných politiků v čele s hejtmanem Martinem Půtou nebo od médií spojených s podnikatelským prostředím kolem společnosti Syner, jehož sportovní byznys BusLine dlouhodobě sponzoruje.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se