Už nechci mlčet

Mám za sebou další městské zastupitelstvo. Mám jich za sebou už více než stovku. Škoda, že to většina lidí nesleduje. Zastupitelé za ANO a SLK mě chtěli 5 měsíců před volbami odvolat, ale nesehnali dost hlasů. Někteří přišli jen pozdě. I tak by ale dost hlasů neměli.  A proč tak najednou?

Prý proto, že jsem podepsal jako statutární náměstek smlouvy o nákupu pozemků a buněk na autobusovém nádraží, které ale předtím schválilo samo zastupitelstvo. Prý v rozporu se zákonem, primátor na mě dokonce podal trestní oznámení. Nebojím se, je to nesmysl a předvolební kampaň. Mimochodem, je to už asi patnácté trestní oznámení na mě osobně. Všechny byly odložené jako nedůvodné.

ANO a SLK se takto soustavně pokoušejí blokovat výstavbu nového terminálu s parkovacím domem právě u autobusového nádraží. Co na tom, že tak ohrožují dotaci 150 mil. Kč, díky které by město konečně získalo důstojné zázemí pro autobusák a také přes 400 parkovacích míst pro návštěvníky města, ale i ty, co jezdí vlakem nebo busem. Primátor se urputně snažil najít cokoliv, co by zpochybnilo uzavřené smlouvy na nákup pozemků a buněk, ale to se mu nepovedlo. Kdyby se raději věnoval v měsících, které mu zbývají, něčemu, co bude pro město přínosem, udělal by lépe.

V Liberci v posledních měsících vzniklo vůbec podivné spojenectví primátora Batthyányho z ex-ANO a právě Starostů. Dělá jim evidentně radost, když můžou mně nebo Změně cokoliv pokazit. Takže nebylo schváleno ani vyhlášení dotačního programu, kam žádají školy o příspěvek na mezinárodní výměny, nebylo schváleno ani memorandum o výstavbě nového sběrného dvora, i když ho město může postavit z dotací. Divná politika.

Schvalování změny územního plánu, která vytváří prostor pro novou silnici do průmyslové zóny v Doubí také  mnohé ukázalo. To, že místní proti této změně protestují, sehnali podpisy 800 místních, Starosty ani ANO nezajímalo. Starostům, kteří mají jinak plnou pusu řečí o tom, jak jsme s nimi něco neprojednali, najednou vůbec nevadilo, že primátor, který má díky hlasům Starostů a ANO na starosti územní plán, s místními nejednal, nenabídl jim kompenzace a mnozí místní se o celé akci dozvěděli až na poslední chvíli.

Třeba i proto, že kraj, pod vedením Martina Půty, zveřejnil klíčovou informaci o tom, že nebude požadována tzv. EIA, o vánocích a to pouze na úřední desce. Názor místních přece není důležitý… To, že primátor, který má díky hlasům Starostů a ANO na starosti územní plán, se v něm vůbec neorientuje a na všechno se musí ptát příslušného úředníka, bylo už jen trpkým doplňkem celého diskuse.

Posledním bodem byly změny v dopravním podniku. Tam už jsem se neudržel. Nemám rád pokrytectví a svatouškovství. Jak asi víte, zasahovala v DPMLJ protikorupční policie. Obvinění z několika trestných činů jsou ředitel Wejnar a předseda představenstva Šulc (ANO). Změna, zejména náš kolega prof. Šedlbauer na podivné a nevýhodné smlouvy a praktiky poukazujeme už roky. Starostové i ANO se nám jen smáli, dokonce kolegu Šedlbauera před třemi lety společně odvolali z pozice místopředsedy představenstva a zvolili tam právě Šulce z ANO. Přesně toho, pro kterého si nyní přišla policie.

V této souvislosti bych rád připomněl, že změny v DPMLJ jsme navrhovali několikrát, naposledy letos v lednu. Tehdy nás nepodpořilo ani ANO, ani Starostové a dokonce ani náš bývalý kolega Ivan Langr. A jeden z hlavních důvodů byl, že to příslušný náměstek Kysela (ANO) nedomluvil s Jabloncem…

A proč to píšu? Na jednání zastupitelstva přijeli opět zástupci Jablonce. Ukázalo se primátor Batthyány lhal, že je to s nimi domluvené. Nebylo. Takže jsme se za tři měsíce nikam neposunuli.  Proto, když jsme tento bod projednávali, jsem navrhnul, abychom odvolali pouze tři členy představenstva zvolené za ANO, v čele s obviněným Šulcem a místo nich byly zvoleni tři nezávislí odborníci, na kterých byla shoda. Tak, abychom udrželi normální vztahy s Jabloncem, se kterým spolupracujeme na mnoha projektech v rámci strategie IPRU. Není přece normální odvolávat dva zástupce druhého akcionáře proti jeho vůli.

Chtěli jsme jako Změna probrat situaci v dopravním podniku. Jenže ejhle. O zásahu protikorupční policie se nikomu moc diskutovat nechtělo a primátor rychle bod raději přerušil. Nejspíš poté, co se o tom o přestávce domluvil právě se Starosty. Vyhnul se tak tomu, aby se hlasovalo o mém pozměňujícím návrhu. Starostové, kteří nás jindy kritizují za každou maličkost, mlčeli a dělali, jako by se nic nestalo.

Tři a půl roku jsem o mnoha věcech mlčel, abych neohrozil křehkou koalici a projekty, které jsme rozjeli. Naplňování našeho programu mi za to stálo. Teď ale přišel čas o některých věcech nadále nemlčet. Chci se Změnou vyhrát volby i potřetí a z pozice budoucího primátora prosadit další potřebné změny ve fungování našeho města. Je to možná riskantní strategie, ale mlčet k pokrytectví libereckých Starostů již nechci.

Mgr. Jan Korytář

kandidát na primátora za Změnu pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
155 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu