Podnikatelé opření za zlobbované senátory nadále nedodržují zákony

Ani rok po zákazu billboardů u dálnic někteří jejich majitelé odmítají dodržovat zákon. Jak tento týden uvedl ministr dopravy Daniel Ťok (ANO 2011), pořád jich u českých dálnic a silnic zůstává protizákonně více jak tisícovka, tedy zhruba polovina z původních billboardů. Jeden z největších provozovatelů pochází z Liberce a má zde také oporu ve zdejším senátorovi.

V roce 2012 byla přijata novela zákona o pozemních komunikacích, která reagovala na skutečnost, že české dálnice a silnice byly skutečně obsypány billboardy, což výrazně zvyšovalo výskyt dopravních nehod a ohrožovalo pohyb na komunikacích. Podle studií, kterými argumentovali zastánci omezení billboardů, na západ od českých hranic se u silnic a dálnic billboardy kvůli bezpečnosti téměř nevyskytují, ale v České republice jej jich na dálničním kilometru běžně až dvacet.

Novela nakonec prošla  a byla schválena. Obsahovala znění, že reklamní plochy nesmí stát v 250metrovém bezpečnostním pásu kolem dálnic a 50ti metrovém podél silnic I. třídy. Doba na odstranění billboardů byla více než benevolentní, zákonodárci dali podnikatelům s billboardy k jejich odstranění celých 5 let. Tento termín vypršel k 1. září 2017. Téměř rok po vypršení termínu, tedy v půlce srpna jich ale pořád zbývá téměř tisícovka k odstranění.

Řekl to na středečním vystoupení v Senátu Parlamentu ČR ministr dopravy Daniel Ťok s tím, že je dohodlý s jedním z hlavních vlastníků billbardů, že jich 600 zmizí do šesti týdnů. Kdo je tím vlastníkem, ministr Ťok neuvedl.

Situace se vyhrotila před rokem, kdy například společnost Czech Outdoor, patřící pod značku BigBoard, na svoje billboardy u dálnic umístila české vlajky, aby se tak vyhnula tomu, aby byly posuzovány jako reklamní plochy. U českých dálnic a silnic tak nadále zůstává podle ÚAMK na tisíc billboardů, které jejich vlastníci v rozporu se zákonem odmítají odstranit, k čemuž jsou zákonem vázáni již od roku 2012 a již před rokem jim vypršela lhůta.

Velcí podnikatelé, kteří v české republice odmítají dodržovat zákony, ale mají své spojence mezi samotnými zákonodárci. Jedním z nich je i senátor za Liberec Michael Canov zvolený za Starosty pro Liberecký kraj. Canov stál jako jeden ze 17ti  senátorů loni za iniciativou, kdy se v červenci tohoto roku obrátili na Ústavní soud s návrhem, aby v platné novele zákona zrušil dotyčné části, které omezují výskyt billboardů u silnic a dálnic. Hlavním představitelem je senátor za hnutí Občané patrioti Václav Chaloupek. Senátoři argumentují omezováním svobody podnikání a držení majetku.

Ve firmě BigBoard, která dlouhodobě odmítala odstranit protizákonně setrvávající billboardy u silnic má podíl i Jan Veverka, dnes pražský podnikatel, někdejší liberecký zastupitel za ODS a tehdejší člen její zdejší oblastní rady. Spolu s dnešním senátorem Michaelem Canovem  patřili mezi členy jedné ODS Libereckého kraje.

Liberecký senátor Canov je přitom členem Ústavně právního výboru Senátu Parlamentu ČR. Původní profesí je učitel chemie, ale od devadesátých let se aktivně věnuje politice, původně v dresu ODS.

V minulosti rovněž vystupoval jako vášnivý obhájce severočeských kontroverzních podnikatelů s dlouhými prsty do zdejší politiky, kterými jsou například Miroslav Pelta nebo spolumajitel společnosti Syner Petr Syrovátko. Podobně se zastával i svých kolegů, kterým například právě Miroslav Pelta kupoval luxusní VIP zahraniční zájezdy v době, kdy u nich žádal navýšení peněz pro svůj klub.

Subscribe
Upozornit na
73 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se