Možná podjatost přísedící v Půtově procesu byla známá již půl roku

Podjatost členky soudního senátu, na kterou podal námitku sám hejtman Martin Půta v den konání začátku procesu a dosáhl tak toho, že se jeho vina nebude projednávat před volbami, byla veřejná od března 2018. Přesto hejtman čekal na doslova poslední hodinu.

V procesu s Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj), který je obžalován pro korupci a zneužití pravomoci v obřím procesu, ve kterém jde o tunelování evropských dotací v Liberci, je členkou soudního senátu, který má rozhodovat o jeho vině, Zdeňka Hronová. Ta je manželkou libereckého zastupitele Michala Hrona ze stejných Starostů pro Liberecký kraj, který i letos kandiduje do zastupitelstva jako sedmý na kandidátce Starostů.

Proti její účasti podal v úterý, kdy měl soud začít, sám hejtman skrze svého advokáta Tomáše Gřivnu. Soudce nejdřív námitku odmítl, ale hejtman s advokátem proti jeho rozhodnutí na místě okamžitě podali stížnost, tak moc jim na uznání námitky záleželo. Nakonec soudce souhlasil, že by to mohl být problém, kdyby námitku uznala vyšší instance, s čímž se ztotožnil i státní zástupce.

Novinářům hejtman sdělil, že o účasti Zdeňky Hronové věděl „několik týdnů“. Nicméně podle oficiálního vyjádření mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem, pobočky Liberec, těch týdnů bylo nejméně 23. „Složení senátu bylo známé od 20. 3. 2018“, uvedla mluvčí Karolína Francová.

Hejtman Martin Půta a jeho advokát Tomáš Gřivna tedy mohli pohodlně podat několik měsíců námitku, ta by byla vyřízena, včetně například názorů vyšší instance. Manželka Michala Hrona mohla být v soudním senátu vyměněna a proces se mohl urychlit, respektive proběhnout v řádném termínu. Nicméně s tím počkali až na začátek soudu, při čemž svůj úmysl oznámili pouhých 16 hodin před začátkem líčení.

 Soud tedy nakonec jejich námitce vyhověl a proces, který měl probíhat tři týdny před volbami, se posouvá až dva měsíce za ně. Půtovi Starostové přitom v těchto volbách kandidují nejen v Liberci, ale i v dalších zhruba 70ti obcích kraje, při čemž Půtova tvář zdobí všechny billboardy a plakáty s tamními kandidáty na starostu či primátora.

O možné podjatosti své ženy věděl od jara i liberecký kandidát Starostů Michal Hron. Ten nejprve odmítl odpovědět na otázky s tím spojené, ale pak odkázal na své mediální vyjádření. V něm se mi mimo jiné píše: „O jmenování své manželky jsem se dozvěděl od ní, když jí doručili jmenovací dopis (tzn. pravděpodobně také v březnu, nejpozději v dubnu -pozn.red). Upozornil jsem ji, že by se její angažmá mohlo považovat za důvod podjatosti, neboť se s M. Půtou znám a působím s ním v hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK). Současně jsme se domluvili, že o případu se mnou nebude mluvit a nebudu mít přístup ani k podkladům od soudu.

Příležitostně jsem o věci informoval M. Půtu a upozornil jej, že zde hrozí riziko zpochybňování procesu z důvodu podjatosti. Současně jsem mu doporučil, ať se o vzniklém problému poradí se svým advokátem. Tím pro mě celá věc skončila.“

Hejtman Půta trvá na tom, že krok, který udělal, je jen z toho důvodu, aby nemohli vzniknout pochybnosti o jeho procesu. Proč tak ale udělal na poslední chvíli, k tomu se nevyjádřil. „Další odklad v řízení mě samozřejmě vůbec netěší, ale pokud chci, aby mě rozsudek soudu skutečně očistil, a nebyl nijak zpochybňován, jinou možnost jsem neměl.“, uvedl ve svém prohlášení na sociálních sítích Martin Půta.

Na sociálních sítích kroky svého stranického šéfa obhajují další kandidáti Starostů s tím, že se členové soudního senátu losují nebo že Martin Půta do poslední chvíle o účasti manželky Michala Hrona nevěděl. Nic z toho ale není pravda.

Subscribe
Upozornit na
62 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,