Soud dal za pravdu Změně. Referendum je bez nedostatků

Přípravnému výboru pro konání referenda, pro které Změna pro Liberec sehnala během letošního roku přes 8 tisíc podpisů, dal soud za pravdu ve věci stížnosti na postup libereckých úředníků.

Senát Krajského soudu v Liberci vyhověl stížnosti iniciátorů petice, kteří si stěžovali na postup úředníků libereckého magistrátu. Ti vyřadili z více jak osmi a půl tisíce sebraných podpisů více než tři tisíce z nich, přičemž ale neuvedli, které, v čem byly závadné a proč byly odstraněny. S názorem, že takto magistrát nesmí postupovat, se ztotožnil i soud.

„V tomto ohledu dává soud za pravdu navrhovateli, jenž správně uvádí, že výzva má obsahovat specifikaci nedostatků u každého jednoho neakceptovatelného podpisu a nepostačí pouhé souhrnné typové označení vytýkaných vad,“ píše se v usnesení soudu.

„Je proto třeba považovat návrh na konání místního referenda v tomto bodě za bezvadný, neboť zde v důsledku absence kvalifikované výzvy nastoupila zákonem zakotvená nevyvratitelná domněnka bezvadnosti návrhu,“ doplnil svůj rozsudek s tím, že pokud magistrát nevyzval přípravný výbor k nápravě jednotlivých vad, jak mu to přikazuje zákon, musí se na něj pohlížet jako bezvadný.

Lídr Změny, která referendum v Liberci prosazuje, Jan Korytář, věří, že magistrát již nebude dále vyhlášení referenda zdržovat. „S postupem magistrátu jsme nesouhlasili, jsem proto rád, že nám dal soud za pravdu. Doufáme, že soud referendum také co nejdříve vyhlásí a magistrát bude podle toho neprodleně konat. Jde přece jen o to, aby mohli o některých otázkách rozhodnout sami občané.“, říká Jan Korytář.

Není ještě totiž jisté, zda referendum proběhne spolu s říjnovými volbami, jak plánovala Změna. Ostatní strany ji v tom podpořit nechtějí a soud o druhém návrhu Změny, aby vyhlásil referendum na datum komunálních voleb, ještě nerozhodl.

Zástupci Změny pro Liberec od jara sbírali podpisy k referendu, které chtěli spojit s říjnovými volbami. Chtěli, aby občané rozhodli nad tématy, jako je bezplatná MHD pro děti do 15 let a seniory nad 65 let, využití chátrajícího amfiteátru v Lidových sadech, regulace hazardu a koupě zámku v centru nebo hráze u Veseckého rybníka. Potřeba je 8 tisíc platných podpisů, sebráno jich bylo více jak 8,5 tisíce.

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody