Volby v Liberci provází organizované zastrašování a agrese

Liberec prožívá volby s atmosférou 30tých let v Německu, ale tentokrát se nejedná o filmové natáčení. Včerejší vyhrožování kandidáta Starostů Hrona 15tileté dívce nebyl výjimečný exces. Naopak – jedná se o organizované zastrašování brigádníků informujících o referendu, které organizují politici kolem primátora Tibora Batthyányho.

Včera v odpoledních hodinách atakoval brigádnici informující o referendu kandidát Starostů pro Liberecký kraj Michal Hron. Ovšem události posledních hodin ukazují, že nešlo o žádný nahodilý exces, kdy politik nezvládl napětí kolem voleb. Naopak se jasně ukazuje, že jde o organizované zastrašování a agresi vůči lidem spojených s referendem.

Martina K. (redakce její jméno zná), která se podílí na organizaci referenda, pro náš web uvedla: „Jakmile začaly volby, ihned jsme začali dostávat telefonáty od brigádníků, že jsou slovně a někdy i agresivně napadáni a dochází ke krádežím materiálů k referendu. Během pár hodin nám bylo jasné, že opakující se scénář není náhoda a že jde o něčí organizované a velice agresivní jednání. Na místo dorazí skupina dospělých mužů a začne našim brigádníkům vyhrožovat, volat na ně policii, vulgárně jim nadávat a podobně, často se přitom jedná o studenty a dokonce dívky.“

Například ve Švermově ulici na Františkově byla takto napadána dvaadvacetiletá studentka T. (redakce její jméno zná). Byla urážena, bylo jí vyhrožováno, že „když nezmizí, bude mít problémy“, bylo jí i sprostě nadáváno a dělána na ni obscénní gesta. Přítomní muži si ji i přes její protesty fotili a natáčeli. Situace došla tak daleko, že musela na ochranu zavolat svého přítele. Dívky se naopak zastal kolemjdoucí policista, kteří vyzval pokřikující muže ke klidu s tím, že se zde neděje nic protizákonného.

Ochranu před agresivními muži, kteří dorazili na místo, si musel vyžádat i student Na bojišti nebo i dívka, která byla šokována již zmíněným chováním Michala Hrona ze Starostů. Podobnou zkušenost měl i šestnáctiletý mladík z Oblačné ulice. I na něj začali útočit vulgárně a agresivně útočit a vyhrožovat mu dospělí muži. Mladík situaci neunesl a z místa odešel. Stejnou zkušenost s příjezdem agresivních jedinců a vyhrožováním má i brigádnice a studentka střední školy ve Vesci, které navíc byly ukradeny cedule informující o referendu. Stejný případ zcizení cedulí je nahlášen i od Průmyslové školy na Masarykově třídě.

 S organizovaným zastrašováním měli zkušenost i brigádníci ve Vratislavicích v ulici U sila. Na studentku před ruprechtickou mateřskou školou byla zavolána policie, která ji lustrovala a když se jí před dalšími agresivními útoky zastala kolem jdoucí občanka, dostalo se vulgarit i jí.

Za celou akcí s největší pravděpodobností stojí lidé, kteří kandidují společně s primátorem Tiborem Batthyánym. Přiznal to na sociálních sítích Zbyněk Hubínka, který je pětkou na Batthyányho kandidátce za liberecké Svobodné. Hubínka napsal, že místa „monitorují a dokumentují“ a „brání placeným agitátorům pobývat u volebních místností“. Jistě ne náhodou za Svobodné v Liberci ještě před dvěma lety kandidovali představitelé místní ultrapravice.

Samotný primátor Tibor Batthyány pak na sociálních sítích vyzývá své příznivce, aby brigádníky udávali nejen policii, ale zároveň je hlásili i jemu do soukromých zpráv. Lživě přitom šíří, že se brigádníci dopouštějí porušování zákona. Zda na základě informací, které Batthyány získává od svých příznivců vyjíždějí na místa několikrát popsaní agresivní jedinci, není jisté, byť je to pravděpodobné.

Od místností brigádníky s cedulemi informujícími o referendu vyháněla i členka liberecké TOP 09 (kandiduje se Starosty pro Liberecký kraj) Dana Lapáčková a později tvrdila, že na nich byl „nápis Změna pro Liberec jako kráva“. To ale není pravda. Cedule (viz úvodní fotka), které jsou po celém městě identické, obsahují jen informace o referendu – jaké jsou otázky a že místnost pro referendum je jinde než volební. Což je zcela v souladu se zákonem.

Ostatně to potvrdil i krajský úřad, kde se ve vyjádření oddělení přestupků a voleb jasně říká: „Vyzývání oprávněných občanů, aby se zúčastnili místního referenda s informováním o tom, kde je místnost pro hlasování v místním referendu, není postupem, který by byl právními předpisy omezován, či zakazován.“ Jak vyplývá z vyjádření kraje, naprosto souhlasné stanovisko, tedy, že se zde neporušuje zákon, má i Policie ČR.

Na problémy kolem referenda si ale nestěžují jen napadaní brigádníci. Podivně zkomplikovaný přístup k referendu je i na řadě míst. Například v ulici 5.května je každé volby volební místnost v přízemí, dnes je ale dána, spolu s místností k referendu, až do druhého patra, což zejména starším lidem činí problémy. Ve Vratislavicích nad Nisou pak byla místnost k referendu přesunuta do zcela jiné budovy, několik set metrů od budovy, kde je místnost k volbám. Podobných příkladů je více.

 

 

Subscribe
Upozornit na
125 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody