Kandidát Hron ze Starostů vyhrožoval studentce, zastrašováni jsou i další brigádníci

Volby v Liberci sotva začaly a už je tu pořádný skandál. Kandidát Starostů pro Liberecký kraj Michal Hron zastrašuje brigádníky, kteří voliče informují o referendu a vyhrožuje jim policií. Děje se tak na více místech.

Na několika místech se organizátoři referenda setkali s tím, že brigádníky, kteří před volebními místnostmi informují o konaném referendu, které iniciovala Změna pro Liberec, někdo zastrašuje, vyhrožuje jim, bez jejich souhlasu si je fotí a natáčí. Jde většinou o muže, v jednom případě se podařilo zjistit i jeho totožnost – jmenovitě jde o Michala Hrona, který za Starosty minulé volby dokonce kandidoval na primátora.

Michal Hron se takto choval minimálně na dvou volebních místech. Potvrdila to i patnáctiletá brigádnice N. (redakce její jméno zná): „Přišel nějaký pán a začal na mě být velmi nepříjemný, tvrdil, že porušuju zákon a že na mě zavolá policii. Také si mě fotil, ač jsem mu výslovně říkala, že s tím nesouhlasím,“ sdělila viditelně otřesená a vystrašená studentka střední školy.

Michal Hron své konání potvrdil a dotaz, zda mu takové jednání k patnáctileté dívce přijde v pořádku, odvětil: “A co je mě do toho, že je z toho na nervy. Ona jde s kůží na trh. Já jsem jí řekl, že porušuje zákon. Podívejte se, už nemám čas, jsem tu minimálně se čtyřmi lidmi, které to nezajímá, nashledanou.“, ukončil rozhovor Michal Hron.

Že se jednalo o kandidáta Starostů pro Liberecký kraj Michala Hrona, potvrdil i lídr Změny Jan Korytář, který je zároveň zmocněncem pro referendum. „Když jsem přijel na místo, tak ta dívka měla slzy na krajíčku, byla evidentně vystrašená, tak jsem se jí snažil uklidnit. Žádný zákon samozřejmě nikdo neporušuje, ti brigádníci jen informují lidi o tom, že se koná i referendum a že je v jiné místnosti, než kde jsou volby. Pan Hron to moc dobře ví, jen si potřeboval asi schladit žáhu na patnáctileté dívce. Je to ubohost. Přede mnou pak utekl jak malý kluk.“, sdělil Jan Korytář.

„Od začátku voleb dostáváme informace, že se podobné chování – tedy zastrašování a vyhrožování brigádníkům, děje i na jiných místech. Na tabulích je přitom pouze text ve znění: “Rozhodněte v referendu: Stop hazardu, MHD zdarma, Výkup zámku, Lesní amfiteátr, Hráz na Tajchu. Hlasování probíhá v jiné místnosti, než volby. Lístky získáte uvnitř.“, dodal Korytář.

Organizátoři referenda zajistili pro informování dobrovolníky a brigádníky (většinou jde o studenty), aby informovali voliče, že se vedle voleb koná i referendum, kde mohou rozhodnout například o opravě amfiteátru, nákupu zámku či MHD zdarma pro děti a seniory. Brigádníci stojí na ulici před volební místností a mají v ruce cedule, které informují o referendu a otázkách, na které mohou občané odpovědět.

Subscribe
Upozornit na
134 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.
Investigativní pořad České televize Reportéři ČT opět spojil síly s naší redakcí, aby celé zemi ukázal, nakolik klientelismus a zájmy vlivných podnikatelů ovládají libereckou
Projekt „Nové mokřady a tůně jako místa pro biodiverzitu v Libereckém kraji 2021 – 2024“, podporovaný Finančním mechanismem Norska 2014 – 2021 v rámci