nášLiberec

Search

Liberec má nové vedení města, primátora nepodpořili všichni koaliční zastupitelé

Podle očekávání bylo zvoleno nové vedení města v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem. Pro něj a pro náměstka Ivana Langra ale překvapivě v tajné volbě nehlasovali všichni členové koalice.

Liberecká koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS má pohodlnou většinu 31 členů z 39. Přesto nového primátora nepodpořili všichni jeho členové. Jaroslav Zámečník získal 28 hlasů z 37 přítomných. V jeho částečné nepodpoře může být jeho minulost spojená s libereckou ODS (působil v ní bezmála čtvrt století) nebo spory uvnitř Starostů.

Stejný počet hlasů získal i náměstek Ivan Langr, který pokračuje ve své funkci, kterou získal ještě v minulém období slibem od Starostů, když se v radě obrátí s primátorem Batthyánym proti Změně pro Liberec. Batthyány se do zastupitelstva již nedostal a v liberecké politice končí.

Naopak hlasy opozice si získal nový statutární náměstek pro rozvoj a investice Jiří Němeček z ANO, pro kterého hlasovalo 35 z 37 zastupitelů. Jen o bod méně, a tedy i podporu části opozice, dostal jeho kolega z ANO Zbyněk Karban, který bude mít na starosti ekonomiku, kde dosud působil jako vedoucí odboru. Jiří Šolc ze Starostů, který bude náměstkem pro infrastrukturu, pak získal rovněž některé opoziční hlasy, když jej volilo 32 zastupitelů.

Členy rady byli zvoleni za Starosty pro Liberecký kraj Lukáš Pohanka a Michal Hron, za hnutí ANO  Šárka Prachařová a Marek Vávra a za ODS Petr Židek a dlouholetá sekretářka bývalého primátora Jiřího Kittnera (ODS) Petra Břeňová.

Zastupitelstvo rovněž přijalo nového zastupitele za ODS, kterým se stal Lumír Vadovský. Tomu podstoupil své místo známý liberecký veterinář Martin Kolafa, který byl do zastupitelského sboru původně zvolen.

Nový primátor Jaroslav Zámečník poděkoval své rodině a hejtmanu a stranickému šéfovi Martinu Půtovi, který jej v kandidátce na primátora prosadil a který mu zároveň včera přišel  pogratulovat, spolu se senátorem za Starosty Michaelem Canovem.

Nový primátor při svém představování čelil dotazům opozice na priority, které chce během svého působení dosáhnout. Zastupitelé se tak mohli dozvědět, že oproti předvolebním deklaracím vítězných Starostů nebude dána svoboda v odpojování domů závislých na teplu z plynárny, město nevyčlení vlastní prostředky na kino Varšava nebo že někdejší primátor Jiří Kittner má jisté místo v Severočeské vodárenské společnosti, kam byl v předchozím volebním období navolen přes odpor Změny pro Liberec.

Subscribe
Upozornit na
98 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém