V další dotační kauze padly žaloby na politiky

Státní zástupce doručil libereckému soudci Petru Neumannovi, který soudí většinu politických kauz, návrh na žalobu pro dvanáct lidí, která se týká údajného nezákonného nakládání s evropskými dotacemi. Mezi žalovanými jsou bývalý krajský radní Martin Sepp či někdejší europoslanec Robert Dušek (oba ČSSD).

Celá kauza se chystá výstavby zamýšleného lázeňského komplexu v Chrastavě, který chtěl provozovat liberecký podnikatel Jan Imlauf, který je rovněž mezi žalovanými. Náš web před více jak třemi lety na kauzu upozornil jako první. Na ten ROP Severovýchod poskytl nemalou dotaci, škoda podle policie přesáhla 200 milionů korun.

Duškovi se Seppem hrozilo při policejním obvinění za přijetí úplatku 5 až 12 let žaláře. Stíhána je také kamarádka Duškovy ženy Simona Lepešková. Tu policie viní z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, s trestní sazbou až pěti lety odnětí svobody, zda-li byla takto koncipována i samotná žaloba není jisté. Dvanáct žalovaných lidí je viněno ze sedmi skutků, mezi nimiž je například i finanční poškozování EU.

Podle policie měl úplatek spočívat mimo jiné v tom, že podnikatel Imlauf prodal pod cenou ubytovnu a okolní pozemky v Liberci Skálovi a Lepeškové. Ti však jsou údajně pouze bílými koňmi, kteří mají zastřít údajně skutečného reálného vlastníka – Roberta Duška. Dalším obžalovaným má být i další sociální demokrat – již dříve odsouzený v souvislosti se zabitím Filipa Venclíka, předseda místní organizace ČSSD Liberec 12 – Pavlovice Petr Skála.

Funkční ubytovnu prodal Imlauf za cenu menšího bytu – 1,3 milionů korun. Okolní pozemky pak prodal Skálovi za 349 tisíc korun, ten je následně prodal Lepeškové za cenu o téměř 150 tisíc korun nižší. 

V kauze pravděpodobně figurují i další lidé, kteří jsou spjati s dalším případem tunelování evropských dotací kolem rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény, ve kterém je obžalován i hejtman Martin Půta. Podrobnosti zjišťujeme.

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek