nášLiberec

Search

Chceme, aby kraj pomohl s projekty na zadržování vody v krajině. Nejen na papíře

Rozpočet Libereckého kraje na rok 2019 zastupitelé Změny nepodpořili. Jedním z důvodů je, že se do rozpočtu nedostal námi navržený a již předběžně dojednaný fond na opatření pro zadržování vody v krajině.  

Snažíme se vedení Libereckého kraje přesvědčit, aby vyčlenil kapacity a finance na pomoc hlavně obcím s přípravou projektů na zadržování vody v krajině. Na rozdíl od většiny obcí má kraj možnost vyčlenit několik odborníků ať už na odboru životního prostředí nebo v Agentuře regionálního rozvoje, kteří by jednali se starosty a vlastníky a mohli takové projekty táhnout dopředu. Zároveň má kraj dost peněz na to, aby prostřednictvím účelového fondu pomohl žadatelům s financováním projektové dokumentace a se spolufinancováním.

Na samotné projekty lze získat mnohem větší prostředky z jiných zdrojů, protože na retenční opatření jsou peníze v programech ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství. Ty ovšem nezaplatí všechno a krajský fond by měl motivovat žadatele, aby se do takové práce pustili, protože náklady z jejich rozpočtů pro ně nebudou limitující. 

Na absenci funkční podpory jsme vedení kraje upozornili letos na jaře, přičemž jsme také upozornili na alarmující stav čerpání prostředků z Operačního programu životní prostředí 2014 – 2020, prioritní osy 1.3 a 1.4, které jsou zaměřeny právě na protipovodňovou ochranu a zadržování vody v krajině. Na začátku roku 2018 bylo v celé ČR na tyto projekty vyčerpáno 1,6 mld. Kč, z toho v Libereckém kraji pouhých 45 mil. Kč, tedy 2,8 %! Ze zanedbatelného počtu 12 projektů je jich navíc 10 „papírových“ – jde o různé povodňové plány či studie, popř. instalaci výstražných zařízení. „Prozatím jediné, co reálně kraj provádí, je vytváření různých studií. Opatření z těchto studií ovšem zůstávají na papíře, neboť obce nemají k dispozici od kraje žádnou podporu na jejich skutečnou realizaci,“ shrnuje Jindřich Felcman, člen krajského Výboru hospodářského a regionálního rozvoje (Zelení). Krajský zastupitel Josef Šedlbauer dodává: „Jediná realizace, kterou se kraj chlubí, je soukromá aktivita ve Václavicích. Kraj na ni přispěl 150 tisíc korun. Jako PR dobré, reálně mizivé.

V krajském rozpočtu na rok 2019 námi navržený fond není, i když byl podpořen Výborem životního prostředí a zemědělství. Z vedení kraje zazněl slib, že by mohl být možná ustaven v dubnu 2019 z peněz z hospodářského přebytku za rok 2018. Má jít o 5-6 milionů. „Naše představa je o řád vyšší, srovnatelná s penězi, kterými kraj spolufinancuje budování silnic. Ještě důležitější ale bude ochota kraje vzít na sebe roli iniciátora, hnací síly takových projektů. Tam vidím slabé místo, pro současné vedení kraje zatím nejde o skutečnou prioritu,“ uzavírá Šedlbauer.

Tisková zpráva Změny pro Liberecký kraj

Subscribe
Upozornit na
56 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.