Protikorupční policie zasahuje Diamu

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují ve státním podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem. Situaci nechce komentovat ani policie ani vedení podniku.

Policisté podle informací na místě zajišťují důkazní materiály. Nicméně k celému zásahu se nechtějí vyjádřit. „Mohu potvrdit, že policie na místě provádí úkony trestního řízení, nicméně v této fázi se dále nebudeme vyjadřovat“, uvedl na dotaz mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

S policií, dle vlastního vyjádření, spolupracuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu, pod které státní podnik Diamo spadá. Nicméně pracovníci ministerstva, stejně jako ředitel Diama jsou vázáni mlčenlivostí a proto celou záležitost nekomentují.

Zpravodajský web euro.cz uvedl, že celý policejní zásah by se mohl týkat výběrového řízení na výkup pozemků okolo vrchu Cínovec, u kterých se uvažuje v souvislosti s těžbou lithia. Zde běží od posledních parlamentních voleb spor, kdo může v Čechách lithium těžit.

Licenci k průzkumu ložiska lithia drží česká firma Geomet, vlastněná australskou společností European Metals Holdings (EMH). Vláda České republiky ale chce, aby strategickou surovinu, které má být v Krušných horách nejbohatší evropské ložisko, těžil sám český stát. Je proto se zástupci australského investora ve sporu.

Subscribe
Upozornit na
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody