Město zrestaurovalo barokní skvost, Sokolák ale zůstane parkovištěm

Město nechalo zrestaurovat významnou barokní památku, morový sloup od Matyáše Bernarda Brauna. Nicméně na své původní místo, dnešní Sokolovské náměstí, se nevrátí.

Braunův morový sloup z roku 1719 měl být přitom, dle vyjádření náměstka Langra z minulých let, ústředním bodem rekonstruovaného Sokolovského náměstí, které bylo historicky druhým nejdůležitějším náměstím ve městě s původním a hlavním městským kostelem zasvěceným sv. Antonínovi. Morový sloup byl objednán městem v roce 1680 jako poděkování za záchranu před morovou ranou.

Nyní Sokolovské náměstí slouží pouze jako průjezd pro automobily a parkoviště. Předpokládaná rekultivace náměstí, kde se měla obnovit zeleň, odpočinkové plochy i právě prostranství s Braunovým morovým sloupem, se nekoná. 

Město alespoň uvažuje, společně s církví nad tím, že bude zpřístupněna zahrada u Kostela Nalezení sv. Kříže, kde se Braunův sloup nachází. Zde je i křížová cesta nebo Kaple Božího hrobu  z roku 1772, která původně stála v blízkosti arciděkanského kostela sv. Antonína Velikého a do zahrady byla přesunuta v roce 1865. Podle vyjádření města existuje již dohoda s arciděkanskou farností na tom, že se celá barokní zahrada v budoucnu otevře veřejnosti. Má tak mít potenciál stát se významným turistickým cílem i místem k rozjímání.

Restaurátor Radomil Šolc během čtyř měsíců zbavil morový sloup šetrně svrchní letité krusty z exhalací z topenišť, chemicky zpevnil použitý pískovec, chybějící části plasticky doplnil umělým materiálem, sladil barevné tóny a vše konzervoval. Větší renovací prošla i socha sv. Šebestiána, rovněž i poškozené obličejové party Panny Marie, která stejně jako sv. Jan Nepomucký dostala i novou svatozář. Obnoveny byly i nápisy po obvodu podstavce.

Magistrát města na svém webu píše, že odborná komise památkářů, historiků, muzejníků a zástupců církve přitom v květnu rozhodla o tom, že po svém restaurování zůstane sloup nadále umístěn v kostelní zahradě. S tím ale nesouhlasí odborný garant dotčeného území, který má tuto část památkové zóny na starosti, historik Jaroslav Zeman z Národního památkového ústavu v Liberci. „Jsem přesvědčen, že upuštění od návratu tak významné památky, kterou je Braunův morový sloup na své původní místo i od celkové rekultivace Sokolovského náměstí, je škoda i chyba. Současný stav, kdy je toto náměstí pouze průtahem pro dopravu Liberci, jeho památkové zóně a tedy potažmo i turistické atraktivitě nepřidává. Naopak si myslím, že by se město mohlo zamyslet, jak dopravu odklonit z centra a naopak vrátit „Sokoláku“ status skutečného náměstíkde by Braunův sloup byl skvělým a tradičním historickým prvkem“, uvedl pro náš web Jaroslav Zeman.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody