Odsouzený podvodník hlídá data lidí. Primátor Zámečník za ním stojí

Podváděl při veřejných zakázkách. Nyní ale v Liberci dozoruje nad osobními údaji zastupitelů i občanů. Opozici to vadí a protestuje. Primátor Zámečník ale problematického zaměstnance dál drží ve funkci.

Bývalý liberecký tajemník Jindřich Fadrhonc byl na podzim loňského roku pravomocně odsouzen podmíněným trestem na 21 měsíců za trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel hospodářského styku. Těchto činů se Fadrhonc dopustil, když byl tajemníkem v Českém Krumlově a spolu s ním byla odsouzena i skupina podnikatelů.

Ze své pozice libereckého tajemníka musel před rokem odstoupit. Nicméně tehdejší primátor Tibor Batthyányho ho potřeboval jako svého spojence proti Změně pro Liberec. Jelikož nemohl být, po svém odsouzení úředníkem, udělal z něj Batthyány „ne-úředníka“ a na liberecké radnici zůstal dál v podivné funkci „manažer kvality“.

V květnu 2018 mu navíc Batthyány šedesátiletému Fadrhoncovi zajistil odborné IT místo „pověřence na ochranu osobních údajů“ v rámci zákona o GDPR, kterým se Liberec musí řídit. Jen v této funkci má Jindřich Fadrhonc plat  32 200 Kč, což mu plyne, že takto dohlíží na 14 městských příspěvkových organizací.

 Když se k tomu připočte plat „ne-úředníka“, tedy „manažera kvality“, Vvsoučtu si tak Jindřich Fadrhonc opět přijde na svůj někdejší plat tajemníka, zhruba ve výši 65 – 70 tisíc Kč, takže je na tom podobně jako před odsouzením. Připomeňme, že právě za podvody při IT zakázkách v Českém Krumlově byl Fadrhonc odsouzen.

Fadrhoncovi se vyplatila jeho sázka na boj proti Změně pro Liberec, která se jej v minulém období kvůli jeho kriminální činnosti snažila odvolat. Stal se spojencem nejen bývalého primátora Tibora Batthyányho ale i náměstka Ivana Langra, kterého Změně překoupili Starostové pro Liberec slibem pokračování v placené funkci. Fadrhonc tedy na radnici působí i nadále, své zastání má v osobě primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj.

To se ovšem nelíbí současné opozici, Změně pro Liberec a LOL!. Proti Fadrhoncovu fungování na radnici a zejména proti tomu, že dohlíží na správu dat občanů i zastupitelů, vystoupili na posledním zastupitelstvu Jaromír Baxa z LOL! a Jan Korytář ze Změny pro Liberec. Odmítli dokonce podepsat souhlas s nakládáním s osobními údaji, a to právě kvůli osobě Jindřicha Fadrhonce.

„Pověřenec GDPR dohlíží na nakládání s osobními daty všech občanů města, kteří přijdou do styku s radnicí, má za úkol hlásit problémy, navrhovat a doporučovat řešení. Pokud možno taková, kde dojde k vybalancování veřejného zájmu na transparentnost a zároveň bude zajištěna dostatečná ochrana osobních údajů. U pana Fadrhonce není problém jen jeho rozsudek. Několikrát pochybil, když neřešil pochybení na stavebním úřadu, a naopak překážky k jejich řešení. Podobně před lety blokoval pokusy o zavedení audio a videozáznamů že zastupitelstva, které jsou dnes již standardem,“ uvedl pro náš web Jaromír Baxa z LOL!

Podobně vidí situaci s Fadrhoncem i Jan Korytář ze Změny: „Myslím si – a je to i stanovisko našeho klubu – že není normální, aby někdo odsouzený za takové činy, nakládal s osobními daty občanů. Poprosili jsme současné vedení, aby zvážilo situaci a pokusilo se ji napravit. Nám se to nepodařilo, byli jsme v radě přehlasováni, ale nové vedení města by s tím mohlo něco udělat.“

Oba zastupitelé a jejich kluby pak požádali pana Martina Čecha, aby volbu pověřence vysvětlil a zvážil nápravu. Zároveň představitelé Změny a LOL! nepodepsali souhlas s nakládáním s jejich osobními údaji „O naše osobní údaje jde až v druhé řadě. Mnohem více nám jde o upozornění na to, že osobní data občanů města nejsou ve správných rukách.“, dodává k tomu Jaromír Baxa.

Odpověď Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj ale na podstatu, tedy pravomocné odsouzení Fadrhonce za podvody při veřejných zakázkách, žádosti opozičních zastupitelů nereaguje a Jindřicha Fadrhonce odsouzeného za podvody se zastává.

 „Pověřence pro ochranu osobních údajů ustanovil primátor dne 4.5. 2018., a to při splnění požadavků na pozici pověřence v uvedeném řízení. Vzhledem k tomu, že pověřenec vykonává svou funkci řádně, na této situaci nemíním nic měnit a ani k tomu nevidím žádná zákonný důvod“, uvedl k problematice primátor Zámečník.

Subscribe
Upozornit na
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17