Liberecký kraj má nového náměstka Jana Svitáka

Na včerejším zastupitelstvu Libereckého kraje byl dle očekávání zvolen nový náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Jan Sviták, dosavadní starosta obce Prysk. Vystřídal tak Marka Pietera, který byl odejit pro své spory s hejtmanem Martinem Půtou.

Jan Sviták byl zvolen na úterním zasedání zastupitelstva Libereckého kraje, když pro něj hlasovalo 33 zastupitelů ze 40. Sviták je od roku 2002 starostou obce Prysk na Novoborsku a členem Starostů pro Liberecký kraj stejně jako hejtman Martin Půta či Marek Pieter, kterého Sviták ve funkci nahradil.

O tom, že Marek Pieter bude muset ve funkci skončit, se v kuloárech mluvilo minimálně od podzimu loňského roku. Po Novém roce také hejtman Martin Půta, který je znám, že nesnese žádný odpor ve straně, oznámil Pieterovo propuštění, aniž by mu dal prostor k vyjádření. Oficiálním důvodem, který se hejtman snažil předkládat veřejnosti, byly ovšem Pieterovi údajné zdravotní důvody.

Nový náměstek Sviták je členem Dopravního výboru Libereckého kraje, kde patřil v posledních necelých dvou letech ke stoupencům Martina Půty proti Jiřímu Vařilovi, podnikateli, který stojí za společností BusLine, jehož do funkce nominovala KSČM.

Ačkoliv Půta s Vařilem v minulosti spolupracovali – hejtman neváhal v roce 2014 rozbít koalici se Změnou pro Liberecký kraj, když odvolal náměstkyni Zuzanu Kocumovou, která úzké sepětí vedení kraje a BusLine otevřeně kritizovala – v posledních dvou letech je ale mezi oběma muži až osobní nenávist.

Ochota naslouchat Vařilovi byla také dle kuloárních informací důvodem, proč byl ze své funkce odejit i dnes již bývalý náměstek Marek Pieter. U něj se, dle kuloárních informací spekuluje, zda se jeho jméno neobjeví i v kauze kolem korupce ve veřejné dopravě, kde je například  obviněn i Jiří Vařil. Obžalobě z korupčního jednání ovšem čelí i sám hejtman Martin Půta.

Subscribe
Upozornit na
39 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody