Město v rozpočtu nepočítá s opravou kina Varšava

Scénář se opakuje. V médiích se politici předhánějí, jak chtějí opravit kino Varšava, ale realita je naprosto odlišná. Současné vedení Liberci nepočítá s penězi na opravu kina, byť na ni loni bylo vyčleněno 20 milionů  a město má stále vyšší příjmy.

Úsměvy do kamer na kulisách otlučených zdí nejstaršího libereckého kina. Fráze a klišé, jak městu na této památce záleží. Sliby. Zrovna dnes zveřejnilo vedení města líbivou prezentaci návštěvy kina Varšava, kde politici v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem (Starostové pro Liberecký kraj) slibují opravu prostor biografu. Ostatně vítězní Starostové pro Liberec ji mají i ve volebním programu.

V ostrém protikladu s tímto mediálním obrazem jsou ale skutečné kroky města vůči kinu Varšava. Zatímco již minulý rok mělo bývalé vedení Liberce v rozpočtu schválenou částku 20 milionů na opravu Varšavy, současná koalice Starostů pro Liberecký kraj, ODS a ANO tyto peníze z rozpočtu jednoduše vypustila.

„Ta částka (na rekonstrukci kina Varšava – pozn.red.) 20 milionů v tuto chvíli v rozpočtu, který půjde 28.února ke schválení do zastupitelstva města, není.“, zní strohé konstatování od současného vedení města. Liberec má přitom peněz dost, v posledních zůstává městu přebytek v řádu desítek milionů korun a ten se navíc každým rokem zvětšuje.

Své rozčarování neskrývá ani opoziční zastupitel a bývalý ekonomický náměstek Jan Korytář ze Změny pro Liberec. „Tohle mě opravdu mrzí. Kvůli odporu našeho bývalého koaličního partnera nebylo jednoduché prosadit peníze na rekonstrukci kina Varšava do rozpočtu, ale povedlo se to. Nechápu, proč to Starostové zařízli, ale je to čistě na jejich odpovědnost a ať si to před veřejností vysvětlí,“ uvedl Korytář.

V co nejrychlejší opravu nejstaršího libereckého biografu doufá také architekt Ondřej Pleštil, který pomáhá Varšavu zachránit. „„Město Liberec by nemělo  nechat stavební povolení, které je v právní moci, ležet ladem. Bylo by to plýtvání jeho vlastními prostředky.  Teprve teď, když je prováděcí projekt s rozpočtem a stavebním povolením na stole, je šance sehnat na rekonstrukci peníze. Existují Norské fondy, Státní fond české kinematografie a mnohé další, u kterých je možné žádat o podporu. Je hloupé shazovat ze stolu projekt, jehož vývoj a získání stavebního povolení trvaly několik let. Neopravit jediné jednosálové kino v Liberci by bylo velkou ostudou našeho města. Kino Varšava nelze opravit za několik milionů korun, od roku 1966 se zde neinvestovalo a budova je v natolik havarijním stavu, že vyžaduje zásadní investice. Současný projekt počítá s rozpočtem 46 milionů Kč+DPH včetně technického vybavení a vybavení interieru. současné provizorium trvá již dlouhých 7 let“ , uvedl Pleštil.

Místo konkrétních peněz pro Varšavu chce současné vedení Liberce hledat jiné zdroje. „Přeshraniční projekt Kino na třetí, který měl zajistit obnovu libereckého kina a dvou dalších kin v německém příhraničí, nakonec nebyl podpořen dotací a vedení města nyní hledá další možnosti, jak zajistit opravu městských prostor.“, uvádí se v prohlášení města na sociálních sítích.

Jenomže podobných slibů slyšela Varšava od politiků v minulosti dost. Nejstarší městský biograf z roku  1918 nechaly zchátrat vlády ODS, která připravovala jeho privatizaci pro jednoho z jejích členů. Za záchranu kina se ale zasadila liberecká občanská veřejnost. Vznikl spolek Zachraňme kino Varšava, který se biografu ujal, provedl v něm na vlastní náklady základní sanační práce, ale také například výjimečným způsobem restauroval foyer kina, kde vznikla kavárna. V biografu rovněž probíhají kulturní a společenské akce.

Spousta politiků slibovala kinu Varšava pomoc. Od primátora Jiřího Kittnera po hejtmana Martina Půtu. Ale zůstalo jen u slibů. Možnost měla Varšava před několika lety, kdy v koalici Změny pro Liberec, ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj byla zařazena na seznam projektů, který měl být podpořen evropskými penězi v rámci IPRM. Po odvolání Změny pro Liberec byl ale projekt záchrany kina vyřazen a přednost dostaly projekty jako například renovace kostela sv. Máří Magdalény, která skončila obří korupční kauzou, kde figurují úředníci i politici v čele s hejtmanem Půtou.

Proti investicím města do kina Varšava se urputně bránil i bývalý primátor Tibor Batthyány, což vedlo s jeho tehdejšími koaličními partnery ze Změny pro Liberec. Těm se ale nakonec podařilo prosadit do rozpočtu částku 20 milionů na záchranu Varšavy, poté co nevyšel zmíněný přeshraniční projekt z fondů EU. Tuto částku  ale nynější koalice Starostů, ODS a ANO z rozpočtu vyškrtla.

Subscribe
Upozornit na
47 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody