Syner chce stavět v dolním centru obří věžáky, zatím ale narazil

Stavební společnost Syner by opět ráda výrazně zasáhla do podoby libereckého centra. Na svých zanedbávaných pozemcích okolo tzv. Papírového náměstí chce vybudovat masivní zástavbu včetně dvou obřích věžáků.

Minulý týden na liberecké radnici probíhalo představení plánů na novou výstavbu ve městě. Radní města sledovali v nákladné 3D prezentaci možnou výstavbu na okraji Liberce směrem na Jablonec, ale i v jeho samotném centru.

Na stole byla zástavba lokality u sídliště Kunratická, která byla dohodnuta již za minulého vedení města. Jedná se o plánovanou realizaci sídliště v prostorách, kde v 90. letech mělo vzniknout integrované záchranářské a nemocniční centrum, ze kterého sešlo, byť se stavební společnost, která jej měla realizovat, dočkala masivní finanční kompenzace od města.

Lokalita má tři vlastníky, město, soukromého podnikatele a známou společnost Syner. Nové sídliště by mělo vzniknout podle návrhu ateliéru Qarta a mělo by zde být realizováno nových zhruba 800 bytů. Již za předchozího vedení bylo dohodnuto, že zde má být kladen důraz na dostatek zeleně a odpočinkových ploch.

Vize nového sídliště vedle Kunratické dle ateliéru Qarta

Kontroverznější plán na výstavbu ale předložila společnost Syner v lokalitě tzv. Papírového náměstí, v okolí Lucemburské ulice. Zde má firma dlouhodobě pozemky, o které se ale nestará a které tak tvoří jednu z nejodpudivějších částí libereckého centra.

Nyní Syner představil svou vizi masivní komerční zástavby zdejší poničené historické lokality (viz úvodní obrázek), které mají vévodit dva obří věžové domy, které by se tak staly novou kontroverzní dominantou Liberce. Tohoto plánu se zalekla i část vedení města, včetně primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) a Syner tak nedostal hned zelenou na své plány, což dle zúčastněných nelibě nesl jeden z jeho majitel – Petr Syrovátko, který byl jednání na radnici přítomen.

Lokalita kolem tzv. Papírového náměstí je bolavým místa libereckého centra. Velká část zdejších pozemků byla privatizována za vlád ODS, velká část patří právě Syneru. Soukromí vlastníci, včetně Syneru, se o ně ale často příliš nestarají a místo je dlouhodobě ostudou Liberce.

A ODS přišel španělský investor s návrhem vystavět obří bytový dům v lokalitě ležící od tzv. Papírového náměstí až pod schody vedoucí ke střední zdravotnické škole. V roce 2015 bylo na základě iniciativy architektů a tehdejší náměstkyně Karolíny Hrbkové a Jana Korytáře (oba Změna pro Liberec) rozhodnuto, že zde má proti tomu vzniknout drobnější zástavba.

Vizualizace jednoho z obřích věžových domů, který má vzniknout na v Lucemburské ulici

Toto rozhodnutí ale bylo zvráceno těsně před volbami díky snaze tehdejšího primátora Tibora Batthyányho (zvolen a vyhozen z ANO) a náměstka Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj), kteří zástupce Změny přehlasovali a jejich rozhodnutím tak pravděpodobně nakonec v lokalitě vyroste původní masivní monoblok.

Plánovaná zástavba, kterou chce realizovat Syner, pak na podobně megalomanskou výstavbu navazuje. Část současné koalice Starostů pro Liberecký kraj, ODS a ANO ji podporuje, ale část zatím nikoliv a odvolává se na potřebu nové územní studie pro tuto lokalitu.

Subscribe
Upozornit na
107 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody