Stavební úřad v Liberci dodatečně povolil další černou stavbu

Čekáte dlouho na stavební povolení? V Liberci nemusíte. Stavte na černo, třeba i v památkové zóně. Pokud jste developer a máte kamarády mezi politiky, nemáte se čeho bát.

Již v minulosti jsme Vás informovali o černé stavbě, kterou v srdci liberecké památkové zóny, v ulici Na kopečku u Nerudova náměstí staví bez povolení a patřičných zákonných kroků podnikatel David Polan, který má dlouhodobé styky zejména se zdejší KDU-ČSL a TOP O9.

Ten se rozhodl ve dvoře klasicistního domu postavit další dům činžovní, začal stavět, aniž by se obtěžoval s oslovením stavebního úřadu, sousedů nebo památkářů. Když se situace před časem provalila, stavbu musel na chvíli zastavit, přes zákaz ale na ní dodělal střechu a čekal. Dočkal se. Stavební úřad dodatečně stavbu povolil.

Nejedná se ale jedinou kontroverzní stavbu a podnikatelský záměr Davida Polana. Zatímco dnes prodává luxusní byty v Riegrově ulici v Lidových sadech, dlouhé roky zde kumuloval kapitál tak, že v místě provozoval ubytovnu pro sociálně slabé.

Jednalo se o klasický obchod s bídou, kde úroveň ubytování ostře kritizovali například sociální pracovníci nebo sousedé Polanovi ubytovny. Oproti tomu za Polanův obchod s bídou na libereckém zastupitelstvu lobovali například představitelé liberecké TOP 09, jako například její současný zastupitel Robert Korselt.

V roce 2016 přišel David Polan se záměrem výstavby velkého činžovního domu v těsném sousedství libereckého zámku. Památkáři projekt okamžitě zamítli, ale po zásahu jejich ředitele Miloše Krčmáře, který je členem liberecké KDU-ČSL a lobbingu současného náměstka za Starosty pro Liberecký kraj Jiřího Šolce, byl kontroverzní projekt povolen. Do příštích voleb šly obě strany spolu na jedné kandidátce.

David Polan má extrémní smůlu i co se týče městské památkové zeleně. Jak v Lidových sadech, tak u libereckého zámku jeho developerským plánům překážely místní vzrostlé památné stromy. U Libereckého zámku to byl například obří červený buk. Naneštěstí  je pokaždé kdosi tajemný a neznámý vždy, když bylo zamítnuto jejich pokácení, otrávil a musely být odstraněny.

Vedení stavebního úřadu v Liberci čelí dlouhodobě kritice občanů i některých zastupitelů. Poukazují na dvojí přístup úřadu k „obyčejným“ občanům na jedné straně a na straně druhé k velkým developerům. Náš web v minulosti jako první například informoval o tom, jak stavební úřad povolil Syneru brutální navýšení bytů v sídlišti u Masarykovy třídy, aniž by o tom stavební úřad informoval ostatní dotčené orgány, památkáře, radu města či zastupitelstvo.

Subscribe
Upozornit na
66 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.
Investigativní pořad České televize Reportéři ČT opět spojil síly s naší redakcí, aby celé zemi ukázal, nakolik klientelismus a zájmy vlivných podnikatelů ovládají libereckou
Projekt „Nové mokřady a tůně jako místa pro biodiverzitu v Libereckém kraji 2021 – 2024“, podporovaný Finančním mechanismem Norska 2014 – 2021 v rámci