nášLiberec

Search

Jako za Kittnera: primátor Zámečník si platí nákladné PR služby z městského

Zatímco vedení města šetří na kultuře, péči o zeleň a pořádek ve městě, razantně navyšuje prostředky na PR služby a vlastní obraz v médiích. Přitom má k dispozici vlastní tiskové oddělení. Radnice se tak vrací k praxi obvyklé za primátora Jiřího Kittnera.

Odbor kancelář primátora se dočkal díky schválení nového rozpočtu razantního navýšení. Zejména v nákupu služeb. Zatímco v loňském roce tato položka  byla schválena na 200 000 Kč (nakonec byla navýšena na 230 000), letos má primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) k dispozici téměř jeden a půl milionu korun (1 450 000 Kč). Daleko nižší částky jsou přitom v rozpočtu seškrtány na podporu kultury nebo na kofinancování některých projektů, které mají zlepšit péči o zeleň a veřejný prostor ve městě. Méně dostaly i liberecké Technické služby na úklid nepořádku ve městě.

Podle vlastního vyjádření primátora Zámečníka chce tuto extrémně navýšenou položku dát na nákup PR služeb. Například zhruba jeden milion z kapes všech Liberečanů zaplatí radnice zdejší soukromé televizi RTM za výrobu pořadů, které mají utvářet pozitivní obraz současného politického vedení radnice, kde vládne koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS. Na radnici má přitom primátor pod sebou celé tiskové oddělení, které má mít přesně toto na starosti.

Primátor Jaroslav Zámečník to ani nezastírá, rozčiluje to ale opozici. „Tímto krokem se vracíme před rok 2010, kdy za primátora Jiřího Kittnera také radnice z veřejných prostředků platila soukromou televizi Genus. Za situace, kdy město nenajde ani 300 tisíc na podporu kina Varšava, je to prostě skandální,“ vyčítal na jednání zastupitelstva primátorovi Josef Šedlbauer ze změny pro Liberec.

My si prostě myslíme, že je správné zaplatit profesionálům za to, aby informovali o naší práci na radnici,“ odvětil mu primátor Jaroslav Zámečník, pod něhož zmíněný nákup televizního PR vysílání spadá. „ Pane primátore, ale vždyť máte pod sebou celé tiskové oddělení, které má přesně toto dělat, to nejsou profesionálové?“, kontroval mu Josef Šedlbauer.

Vedení radnice se skutečně těmito praktikami vrací do let před rokem 2010, kdy na radnici dominovala místní ODS. Tehdy měla firma ze stáje S Group holding /Syner TV Genus založený každoroční mnohamilionový byznys na zakázkách z Libereckého kraje i města. Tehdy kancelář  primátora Jiřího Kittnera (a zároveň v oněch dobách i spolustraníka primátora současného Jaroslava Zámečníka, oba byli v ODS) platila zhruba milion ročně za výrobu pořadů, které glorifikovaly práci radnice.

Nyní je tomu tak znovu, s tím rozdílem, že TV Genus vystřídala TV RTM, která má na objednávce pořadů od politiků rovněž postavený byznys. Současný primátor Zámečník ale nenašel inspiraci jen u svých předchůdců a bývalých kolegů z ODS. Razantní navýšení peněz na PR služby prosadil letos na kraji i současný Zámečníkův stranický šéf, liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Půta prosadil navýšení rozpočtu na propagaci kraji na historické maximum, celých 15 milionů korun. Přitom, když byl sám v opozici, pranýřoval tehdy na kraji vládnoucí ČSSD, že dává na propagaci 11 milion korun. Jenomže krajské volby se blíží a dobrý obraz hejtmana je třeba malovat i z důvodu, že Půta je obžalován v korupčním skandálu kolem tunelování evropských dotací v Liberci.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém