Pryč s Babišem i Půtou, požadovaly v Liberci transparenty demonstrantů

Necelá tisícovka občanů se sešla na libereckém náměstí, aby zde během vystoupení herců i politiků protestovala proti policií obviněnému premiérovi Andrejovi Babišovi o nově jmenované  ministryni Marii Benešové. Během vystoupení umělců i během celé demonstraci za pravdu, lásku a hodnoty TGM a Václava Havla ale padala i silná slova.

 Lidé se sešli pod transparenty jako „Babiši, lžeš voličům“, „Demisi“, „Kdo nemá dvě promile, chce demisi, ne motýle“, ale i „Pryč s Babišem i souzeným Půtou“, což zejména s nervózními úsměvy kvitovali organizátoři liberecké demonstrace, z nichž mnozí jsou z Půtových Starostů pro Liberecký kraj nebo přidružené TOP 09. Někteří demonstranti pak měli i transparenty s vulgárními nápisy označujícími politiky, se kterými nesouhlasí za chovný dobytek, prasata či hanlivými výrazy pro lidské rozmnožovací orgány.

Demonstrací provázel herec Karel Zima, který v začátku zavzpomínal na bývalého prezidenta Václava Havla, kterého vnímá jako vzor morálky, pravdomluvnosti a slušnosti, ale vzápětí označil všechny ty, kteří se zastávají premiéra Andreje Babiše za buď neuvěřitelně hloupé lidi, vystrašené nebo vyčůrané, kteří počítají s nějakým ziskem do budoucna. Voliče ANO potom přímo označil za toaletní papír premiéra Babiše. Na akci pak vystoupila i řada dalších umělců a herců z Liberce i Prahy.

Jeho slova se později snažil mírnit liberecký knihkupec Martin Fryč, který je přesvědčen, že voliči ANO nejsou toaletní papír, jen jsou nevzdělaní, zpracovaní propagandou chudí, často v exekucích a je potřeba s nimi mluvit. Zároveň zaútočil na náměstka primátora Jiřího Němečka, který se podle Fryče vyplížil z radnice nebo na novináře Mladé fronty Dnes.

Na náměstí vystoupil i bývalý senátor a vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb, který také vyzval k tomu, aby lidé byli bdělí a nedopustili, aby se země nevzdálila od ideálů a hodnot Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka a že nemožné, aby země měla v čele člověka, který čelí kauze Čapí hnízdo a který si z veřejné správy dělá veřejný byznys. Připomeňme, že Michael Kocáb přišel k značnému jmění během kuponové privatizace, když v 90. letech za sebou nechal v řádech miliard vytunelovaný privatizační fond Trend a kdysi státní podnik Montážní stavby Praha.

Demonstrace v Liberci proběhla v rámci celorepublikové akce, kde se lidé sešli na 306 místech celé země vyjma Prahy, aby vyjádřili svůj nesouhlas s premiérem Babišem. Lidé zároveň podepisovali i výzvu „Za slušného premiéra, za slušnou vládu“, kterou v Liberci podepsal i primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Subscribe
Upozornit na
74 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.