Primátorův kamarád/vyděrač na radnici: pěkných pár tisíc k důchodu a vydírání v minulosti

Naše redakce jako první informovala, že primátor Jaroslav Zámečník zaměstnal na radnici svého dlouholetého kamaráda, spolustraníka a odsouzeného vyděrače Miroslava Kroutila. Nyní přinášíme informaci o tom, kolik toto přátelství s primátorem stojí občany i to, že Kroutil vydíral libereckou radnici i v minulosti.

Minulý týden jsme naše čtenáře informovali, že primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) zaměstnal na liberecké radnici svého dlouholetého kamaráda a po čtvrt století souputníka z ODS Miroslava Kroutila (na fotografii zcela vlevo v růžovém tričku, sedící PR pracovník Starostů pro Liberecký kraj Jakub Vytiska, dále primátor Jaroslav Zámečník a starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka).

Kroutil, který je již ve starobním důchodu, pro radnici, dle primátora a svého přítele Jaroslava Zámečníka, vykonává blíže nespecifikovanou práci „na ročence“, kdy primátorovi přišlo „výhodné využít jeho zkušeností a znalostí pro analytické práce se statistickými daty města.“. A jakou za to bere odměnu?

Podle odpovědi z magistrátu, kterou obdržela naše redakce, je Kroutilova práce odměněna 150 Kč na hodinu a pracuje na dohodu o provedení práce. „Ing. Miroslav Kroutil má se statutárním městem Liberec uzavřenou dohodu o provedení práce. Výši odměny za vykonanou práci, provedenou v požadovaném množství a kvalitě, má stanovenou nikoli jako měsíční, ale v Kč za hodinu. Do 30. 7. 2019 obdržel odměnu za provedenou práci v červnu 2019 ve výši 9.600,- Kč (brutto). Výše jeho hodinové sazby odměny za provedenou práci činí 150,- Kč.“, sdělil našemu serveru tajemník libereckého magistrátu Martin Čech.

Podle zákona může na dohodu o provedení práce odpracovat až 300 hodin ročně, přijít si tak může na celkem 45 tisíc korun. Poté, v případě, že by s ním magistrát a primátor chtěl spolupracovat nadále, musel by zvolit formu jiného pracovně smluvního vztahu.

Stín na Kroutilovo angažmá nevrhá jen jeho kamarádství s primátorem nebo jejich společné, téměř čtvrt století trvající, členství v ODS Libereckého kraje. Kroutil je především pravomocně odsouzeným vyděračem. Soud jej potrestal sedmiměsíčním podmíněným trestem, když se pokusil vydírat bývalého náměstka Jana Korytáře (Změna pro Liberec). Ten si ovšem takové jednání nenechal líbit a vše nahlásil příslušným orgánům.

Část rozhovoru, ve kterém se Miroslav Kroutil snaží vydírat bývalého náměstka Jana Korytáře. Kroutil se snažil získat lukrativní místo ředitele městské společnosti Kontakt a hrozil, že jinak bude Korytáře a jím založené organizace poškozovat:

Jan Korytář: „Takže vy použijete cokoliv, aby jste dosáhl svého.“

Miroslav Kroutil: „Já jsem projektovej manažer.“

Jan Korytář: „Víte co? Já teď začínám chápat ty lidi na kraji, co říkaj: pan Kroutil použije cokoliv, aby dosáhl svýho.“

Miroslav Kroutil: „Ano.“

Jan Korytář:Ale vy tady, když se s Váma bavím, tak se nezlobte, ale vy nejste nějakej poctivej a čestnej whistleblower, ale vy jste schopen použít cokoliv, aby jste dosáhl svých osobních zájmů.“

Miroslav Kroutil:: „No, ano.“

Jan Korytář:: „A to vám přijde normální?“

Miroslav Kroutil:Víte, jsou situace, kdy člověk prostě chce dosáhnout svých osobních zájmů a dosáhne jich.“

Jak vyplývá z odposlechů, které byly u soudu použity jako stěžejní důkaz a kterými disponuje naše redakce, Kroutil nevydíral poprvé. Na odposleších se chlubí, že podobnou vyděračskou cestou získal již v minulosti, kdy pracoval na liberecké radnici jako tajemník a kdy zde vládla jeho ODS, značné finanční prostředky a byt na libereckém sídlišti Kunratická, kde dodnes žije.

Kroutil se tím chlubil i manažeru Změny pro Liberec, Jiřímu Římánkovi:

Miroslav Kroutil: To bylo ještě za Drdy (Jiří Drda – bývalý primátor Liberce za ODS v letech 1990-1998, pozdější poslanec za ODS a krajský zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj – pozn.red) , když jsem odcházel z magistrátu. Řekl jsem jim: já na vás vím tohle a tohle a chci tolik a tolik. Tak mi to dali a ještě k tomu ten byt u nás na Kunratický.“

Primátor Jaroslav Zámečník zaměstnal Miroslava Kroutila letos. S plným vědomím, že jde o pravomocně odsouzeného vyděrače. Trest za trestný čin vydírání pro Kroutila padl již loni. Kroutil byl v minulosti i zaměstnancem Krajského protikorupčního pracoviště, když se prezentoval jako whistleblower (úředník, který upozornil na korupci), po zjištění jeho vyděračských metod byl ale na hodinu propuštěn a organizace se připojila k trestnímu oznámení.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
39 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,