Kvůli byznysu primátora a vlivných členů místní ODS padla v Jablonci koalice

V Jablonci dnes byli na mimořádném zasedání zastupitelstva, které svolal primátor Milan Kroupa (ANO), který je ve střetu zájmů kvůli kamerovému systému, odvoláni dva náměstci za Společně pro Jablonec Štěpán Matek a Petr Klápště. Koalice vzešlá z voleb 2018 tak skončila.

Ačkoliv ještě včera na sociálních sítích jablonecký primátor Milan kroupa tvrdil, že je připraven na to, že na dnešním mimořádném jednání zastupitelstva bude odvolán a odejde z politiky, reálně se v zákulisí připravoval jiný plán. Plán, který dnes zcela zaskočil další dva členy koalice  – Piráty a hnutí Společně pro Jablonec (SPJ), kteří primátorův střet zájmů otevřeně kritizovali.

Hlasy koaličního ANO a opoziční ODS a Starostů pro Liberecký kraj (SLK) byli odvoláni dva náměstci primátora za Společně pro Jablonec Štěpán Matek a Petr Klápště. V radě města tak zůstali zástupci ANO a Pirátů, přičemž ANO má ale nyní jasnou převahu a evidentně funguje opozičně smluvní koalice s ODS a Starosty pro Liberecký kraj.

Piráti na dnešním zasedání naopak navrhli do programu jednání přidat bod střet zájmu primátora a jeho odvolání. Žádný z těchto dvou bodu se do programu nedostal, proti byli zástupci ANO a opoziční ODS a Starostů.

„Převzetí města Jablonce nad Nisou probíhá právě teď. Primátor Kroupa (ANO) při úvodním přerušení zastupitelstva jednal s klubem ODS a Starostové. V návaznosti na to se skrytá koalice snaží snížit počet lidí v Radě města tak, aby v ní mělo ANO většinu. ANO + ODS + Starostové chtějí vyřadit z vedení města převahu SPJ + Piráty, kteří se postavili proti střetu zájmu primátora. ANO + ODS zastupují zájmy firmy Grepa a Telmo, které jsou hlavními aktéry v kauze kamerového systému, na který jsme upozornili. Po té, co Piráti s SPJ upozornili na střet zájmů, navrhuje ODS+ANO odvolání Štěpána Matka (SPJ) + Petra Klápštěho (SPJ).“, píší ve svém prohlášení jablonečtí Piráti.

Zda Piráti zůstanou v koalici, zatím není vůbec jasné. Situace připomíná stav zastupitelstva v minulém období v Liberci, kde se rovněž utvořila opozičně smluvní tichá koalice tehdy koaličního ANO pod primátorem Tiborem Batthyánym, opozičních Starostů pro Liberecký kraj a ODS, která fungovala vůči tehdy vítězné Změně pro Liberec.

Dnešní jablonecké krize je navíc přibarvena skutečností, že je samotný primátor Milan Kroupa z ANO ve flagrantním střetu zájmů, když požaduje po městu uhrazení 2,6 milionu za služby provozu kamer pro strážníky, kde ale podle svých dnes již bývalých koaličních partnerů není schopen doložit řádnou objednávku ze strany města. Informovali jsme Vás tento týden.

Kroupova firma Grepa dodávala klíčové produkty společnosti Telmo, kterou zase spoluvlastní někdejší náměstek jabloneckého primátora a vlivný člen místní ODS Miloš Vele, který měl byznys na zakázkách od města postavený vždycky. Problém nastal od roku 2016, kdy provoz kamer, který zajišťovala Veleho společnost Telmo za technické podpory Kroupovy firmy Grepa, běžel bez řádných smluv a objednávek.

Proto koaliční partneři z řad Pirátů a SPJ odmítli, aby město platilo za něco, co si neobjednalo, čímž problém na jablonecké radnici eskaloval. „„Do voleb jsme šli s tím, že chceme dávat věci do pořádku a ne přikrývat staré levoty. Střet zájmu primátora je už neúnosný a paralyzuje práci celé, jinak konstruktivně fungující, koalice. Mrzí nás, že primátor předkládá body, u kterých jsme dopředu řekli důvody, proč je nemůžeme podpořit,“ uvedl tento týden radní a předseda zastupitelského klubu Pirátů Jan Polák.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,