Lesní koupaliště i letos bez vody, novému vrtu navzdory

Loni téma Lesního koupaliště rezonovalo médii a stalo se jedním z klíčových bojišť předvolebního klání. Dnes je ticho po pěšině, ač je Lesní koupaliště opět bez dostatečného množství vody, a to oproti slibům současného vedení města. Nepomohl ani vrt za čtvrt milionu korun, oproti tomu vodu z vedlejšího lomu nikdo nevyužívá.

Léto pomalu končí a přes všechna ujištění radnice to na „Lesáku“ vypadá jako loni – téměř bez vody. V bazénu stojí zelenající se voda, někde jen na půl metru, horní brouzdaliště je bez vody vůbec. O trávník a dolní hřiště se také moc lidí nestará, stánek s občerstvením je zavřený.

Lesního koupaliště bylo loni přesně touto dobou hlavní událostí předvolebního Liberce. Média společnosti S group/Syner nenechala na bývalém vedení města nit suchou kvůli suchému koupališti, politici točili srdceryvná videa o vyhozených milionech a vzájemně se obviňovali z žabovraždy a podobných bizarností.

Současné vedení města ještě před několika týdny slibovalo, že situaci vylepší a o kdysi velmi oblíbené koupaliště se postará. „Opravujeme koupaliště, spárujeme a už brzy se můžete těšit na koupání,“ informovalo vedení města veřejnost na začátku července tohoto roku po kritice, že se Lesním koupalištěm nezabývá, ač již dávno byla doba ke koupání. Pomoci mu měl i nový vrt na vodu, který měl být (alespoň částečným) řešením aktuálního sucha.

V polovině téhož měsíce pak primátor města z místa veřejnosti sliboval dostatek vody, jelikož je hotový nový vrt, který stál město čtvrt milionu korun. „Když je dobré počasí, zaznamenali jsme tady 200 až 300 lidí, přes celý den pak 500, což je poměrně vysoké číslo a je vidět, že je o koupaliště zájem. V současnosti je hotový nový vrt za 250 tisíc korun. Aktuálně jsou v areálu vrty dva, jeden se ale stará především o vodu pro stánek s občerstvením,“ uvedl tehdy primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Jak je ale vidět z fotografií pořízených včera, ani tento vrt moc koupališti nepomohl. V koupališti zoufale chybí voda. Bývalé vedení města mělo přitom připravenou dohodu se společností Ligranit, která nad Lesním koupalištěm provozuje lom, že koupališti poskytne vodu z podzemních zdrojů, které každoročně vznikají při těžbě a které společnost stejně vypouští, jenom do vedlejšího potoka než do toho, který zásobuje Lesní koupaliště.

Současné vedení města šlo ale cestou nákladnějšího vybudování vrtu, který ale Lesnímu koupališti evidentně nestačí. „“Opravu spárování jsme reklamovali už vloni, jak byla skutečně udělaná, jde na účet současného vedení města. Protože jsme předpokládali, že přítok vody může být opět menší, byli jsme domluveni s Ligranitem, že využijeme zásob jejich vody v přírodní nádrži v lomu, který leží právě nad koupalištěm a vodu lze jednoduše poslat potokem, který  napájí právě Lesák. Vloni jsme to vyzkoušeli a fungovalo to.  Bohužel o tom s nimi letos nikdo už asi nejednal, a tak jednoduché řešení – dopustit lesní koupaliště touto vodou,  je nevyužité. Namísto toho vedení města stále protahuje spuštění rekultivace skládky právě v tomto lomu. Obávám, že ze započaté, oboustranně výhodné spolupráce s Ligranitem, nakonec nic nebude. Lesák bude bez vody, skládka bude dál v lese, ale na Změnu pro Liberec se to bude nyní házet už těžko“… , říká Jan Korytář, bývalý náměstek, který stojí za obnovou Lesního koupaliště.

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.