nášLiberec

Search

Martin Trdla: 1. liberecký festival poezie představí 25 autorů

Liberec bývá často – a přiznejme si, že právem –  označován jako ne příliš kulturní město. Kultura či spíše „kultura“ se zde často vtěsnává mezi koncert Kryštofa v Aréně, liberecký jarmark a otevření lavičky Václava Havla. Existují zde ostrůvky pozitivní deviace, jako kino Varšava, liberecký klub Azyl nebo knihkupectví u Fryče, kde snaží, aby Liberec nedostál své pověsti kulturní márnice, ale není to na stotisícové město mnoho.

O to více překvapil a mnohé potěšil smělý a nečekaný projekt mladého páru Olgy Veselé a Martina Trdly (viz foto), kteří se spojili v příznačně pojmenované kulturní agentuře Veselá Trdla. Tím projektem je mezinárodní  Liberecký festival poezie, který v září pod Ještědem proběhne a představí svým divákům přes dvě desítky básníků nejen z Českých zemí, ale i z nejrůznějších poetických koutů celé planety.

 O festivalu, nutkání a myšlence ho uspořádat, účinkujících i trablech, které takový počin provázejí, jsme si povídali s jedním z organizátorů, novinářem a básníkem Martinem Trdlou (1985).

Musíme na začátku probrat poezii jako takovou. Tebe jsem básníka zaznamenal tak před pár lety…

Já měl vždycky potřebu psát. První věci jsem  začal sepisovat už někde ve třinácti, ale kdy to beru opravdu vážně, tak to je tak pět let dozadu, zhruba od roku 2014. Pořádám autorská čtení, účastním se nejrůznějších soutěží, jezdím na literární festivaly… Moje tvorbu otiskli v několika kulturních časopisech jako Tvar a podobně.

Poezie měla v českém prostředí, alespoň v posledních dvou stoletích, celkem zásadní roli. Často hrála i roli společensky angažovaného umění, byla srostlá s veřejným životem. Posledních třicet let mi ale přijde, že není tak slyšet. Jak to vidíš Ty?

Snad je to pravda, byť mám dojem, že poslední roky se situace lepší. Ale možná to je jen pohled člověka, který je vevnitř té „scény“ nebo jak to nazvat. Nicméně dnes je, myslím, brána poezie často nešťastně. Pokusím se nastínit, jak to vidím.

Hodně viditelný je teď boom slam poetry. Ale to mi prostě, při vší úctě, jako vlastní poezie nepřijde. Podle mě je to variace vystoupení něco jako jsou pořady Na stojáka, taková stand up comedy. Jako proč ne, své diváky to má, ale za mě to poezie není a ani si to nezaslouží. Druhý příklad je, že se dnes poezie vnímá jako něco mrtvého, co se jen vyučuje, historické říkanky z učebnic. A obojí tenhle postoj je špatně.

Nám jde opravdu o to ukázat, že poezie je živé umění, projev, který je niternou, osobně prožívanou tvorbou ale třeba i odrazem společenského dění. Poezie může být dokonce  – a je – i angažovaná a nevidím na tom nic špatného, byť chápu, že je to slovo u nás zprofanované.

Teď budeme pokračovat klasickým klišé. Proč poezie už trochu víme. Proč ale Liberec?

V Liberci žijeme a chtěli jsme veřejnosti, ale i sami a sobě, dokázat, že Liberec není jen městem Ještědu, bílých tygrů, hokeje, fotbalu či Babylonu a rádi by rozšířili jeho kulturní nabídku o další rozměry. Jak jsme se bavili, kultura jak ji vnímáme my tu nějaká je, ale rádi bychom, aby ji bylo víc a třeba místo pro poezii nám tu vyloženě chybělo.

Z vlastní zkušenosti vím, že v jiných městech dostává poezie víc prostoru. A nemyslím tím jenom Prahu, kde to asi tak nepřekvapí nebo podobně velká města jako Liberec. Ale různá čtení, literární festivaly či přímo festivaly poezie probíhají často v daleko menších městech i městečkách a jak jsem říkal, to nám v Liberci prostě chybí.

Zároveň jsme chtěli poezii veřejnosti představit jako něco, jak jsem říkal, živého a zároveň rozmanitého, proto nám forma festivalu, kde vystoupí během jednoho dne 25 básníků, kteří budou číst svou tvorbu, přišla jako nejvhodnější. Možná pro tu svou rozmanitost. Ostatně každý se může přesvědčit sám.

1. liberecký festival poezie proběhne 21. září od 13 hodin v klubu Ateliér v liberecké Pražské ulici.

To mě, upřímně, zarazilo, 25 lidí na jedno odpoledne a dejme tomu noc. To číslo mi přijde dost velké…

Rozumím, ale nesmíte si představovat, že tam každý bude číst hodinu dvě své sbírky. Ne. Naopak, jak jsem zmínil, chceme nabídnout co nejpestřejší škálu účinkujících, protože poezie je vnitřní tvorba a co člověk, to originál. Takže třeba každý z autorů bude číst třeba deset, patnáct minut, jak kdo…

Dobře. Přečetl jsem si, že ta škála autorů je opravdu pestrá, nejen co do mezinárodní účasti, ale i co do například věkového složení nebo občanských profesí autorů…Můžeš to trochu přiblížit?

Jasně. Sice jsme teprve první ročník festivalu, ale hned jsme mezinárodní (smích). Na festivalu například vystoupí básnířka, která je sice původně z Liberce, ale se svým autorem nyní žije střídavě v Británii a v Indii.

Nebo zde své básně bude číst i mezinárodně oceněná autorka poezie Antonia Naranjo Paris ze Španělska. Ta se účastní pomocí videomostu a její básně budou simultánně tlumočeny. Tato básnířka je myslím i nejstarší účastnicí festivalu, nejmladším bude naopak sedmnáctiletý Jáchym Pochop z Turnova. Mezi básníky, kteří budou číst je ale i například ředitel místní Krajské hygienické stanice, tedy člověk, u kterého by psaní básní jeden hned tak nečekal, tedy aspoň za mě. Poezie je prostě strom života věčně zelený (smích)..

 

Pojďme k organizačním věcem. Od Vás samotných vím, že Vám organizace festivalu dává docela zabrat… Co konkrétně.

Tak samozřejmě finance. Poezie není zrovna komerční hit. Proto jsme začali s kampaní na Startovači, kde doufáme, že se nám podaří vybrat cílenou částku. Není tak úplně vysoká, ale to nejsou ani platy v České republice, tak budeme rádi, když nám lidé přispějí. Pak jsou tu problémy třeba s plakátovací službou, kde si zaplatíte něco, co nakonec neprovedou nebo odfláknou… je toho prostě víc.

Na druhou stranu jsme vděčni přátelům, kteří nám s festivalem pomáhají, své díky si zaslouží i město Liberec, kde se nám podařilo sehnat podporu, místa, kde nám nechávají plakáty a podobně.

 

Díky moc za rozhovor a ať se vše daří. V sobotu 21.září se budeme těšit. Pro všechny, kteří by 1. liberecký festival chtěli podpořit, tak zde je odkaz na, kde mohou:

https://www.startovac.cz/projekty/1-liberecky-festival-poezie/

A zde několik odkazů, kde je možno dění kolem 1. libereckého festivalu poezie sledovat:

https://www.facebook.com/Vesel%C3%A1-Trdla-2216084595335746/

https://www.facebook.com/1-libereck%C3%BD-festival-poezie-372076666785792/?modal=admin_todo_tour

https://www.facebook.com/events/2119850751458903/

https://www.youtube.com/channel/UCWu4uj-wPqkfBAIJzFxIYjQ

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32