Jablonec zrušil soutěž na obnovu Slunečních lázní

Nová jablonecká koalice ODS, ANO a Starostů pro Liberecký kraj vládne sotva pár dní a již má ostudu jako hrom. Minimálně u architektonické obce. Rada města zrušila architektonickou soutěž na obnovu Slunečních lázní u přehrady, aniž by se to obtěžovala oznámit architektům, kteří kvůli tomu přijeli do Jablonce z celé země. Jedná se o bezprecedentní postup města v dějinách ČR.

Sluneční lázně u Jablonecké přehrady jsou historicky cenný prvorepublikový komplex sloužící veřejnosti k relaxaci, který je ale po letitých vládách ODS v žalostném stavu. Vedení města Jablonce ještě před politickým převratem ze září vyhlásilo architektonickou soutěž na jejich obnovu. Iniciátorem byl, dnes již bývalý, náměstek pro rozvoj Jakub Chuchlík z Pirátů.

Ještě ve středu 25.9. se hlavní městský architekt David Pavlišta dotazoval Chuchlíkova nástupce Petra Roubíčka z ODS, zda nová rada města chce v soutěži pokračovat. Dostalo se mu kladné odpovědi a v na pátek 27. 9. byla svolaná komentovaná prohlídka před zájemci/architekty o architektonickou soutěž, kteří byli do Jablonce pozváni.

Když ale do Jablonce dorazili, čekalo je nemilé překvapení. Náměstek Petr Roubíček jim oznámil, že vypsanou soutěž na rekultivaci Slunečních lázní ruší. Tuto novinku se na místě dozvěděl i městský architekt, který prohlídku organizoval. Důvodem podle Roubíčka jsou vysoké náklady na pořádanou soutěž.

Podle náměstka Roubíčka jen odměny pro vítězné tři návrhy dosahují v součtu 450 tisíc, další, tzv. „tužkovné“, je stanované na 50 tisíc korun za návrh. Podle Roubíčka k tomu finanční odměny členům poroty, zpracování zakázky je vyčíslené na necelé čtyři miliony. „Když jsme to sečetli, dalo nám to minimálně jedny nové toalety,“ přidal se náměstek pro ekonomiku z ANO Milan Kouřil, známý z korupční kauzy Účastníků Peltova zájezdu.

S tím ale nesouhlasí opozice, tedy Piráti a Společně pro Jablonec. Navíc označují informace, které vedení města uvedlo v tiskové zprávě o zrušení soutěže za vyloženě lživé. „Rád bych se zeptal Petra Roubíčka a Milana Kouřila proč jsou v tiskové zprávě ohledně finančních nákladů nepravdivé informace? Jedná se o nepochopení soutěžních podmínek nebo záměrné lži? Mimochodem do předpokládané hodnoty zakázky zřejmě počítáte i ceny a odměny soutěže, tedy je uvádíte dvakrát…“, oponuje tvrzením nových radní bývalý náměstek Jakub Chuchlík z Pirátů.

Postup vedení města Jablonce je neobvyklý a dějinách ČR ojedinělý. Od vzniku samostatné České republiky bylo vypsáno přes 600 architektonických soutěží. Případ, kdy soutěž byla v průběhu zrušena, byl podle architekta Tomáše Zdvihala, který architektonické soutěže monitoruje, zatím jen jeden. V Jablonci se tak stalo po druhé navíc podivným způsobem před udivenou zhruba dvacítkou architektů, kteří do Jablonce dorazili ze všech koutů země.

Architektonické soutěže a koncepčně řešený veřejný prostor je velkou otázkou i v Liberci. Princip architektonických soutěží zde prosazuje nový městský architekt Jiří Janďourek, který ale se svým týmem nemá na růžích ustláno. Jak informoval náš web, stojí proti němu část koalice i úředníků.

V současné době byl v Liberci vysoutěžen první návrh na obnovu budovy Uranu. Před několika týdny ale hádky uvnitř koalice způsobily, že město přišlo o dotaci 20-30 milionů na nový sběrný dvůr v Růžodole. Minulé vedení města chtělo architektonickou soutěží řešit například řešit i podobu libereckého „Papírového náměstí“, bývalý primátor Tibor Batthyány  díky hlasu tehdy ke Starostům přeběhlého Náměstka Ivana Langra ale prosadil, že na libereckém „Papíráku“ vnikne obří bytový monoblok plánovaný již v dobách vlád ODS.

foto: Jablonecký deník

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody