Náměstek Jiří Němeček rezignoval na svou funkci. Vyvrcholily tím neshody v koalici

Statutární náměstek primátora pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu Jiří Němeček nečekaně rezignoval během jednání zastupitelstva. Stalo se tak po ostré výměně názorů s primátorem Jaroslavem Zámečníkem, který otočil o 180 stupňů ve věci podpory skokanských můstků, což Němeček odmítl.

Velice ostrá debata proběhla kolem schválení příspěvku 7,5 milionu pro skokanské můstky na Ještědu. Zatímco ještě před týdnem primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) tuto požadovanou podporu spolu s dalšími radními odmítal, po schválení stejné částky na Libereckém kraji zcela otočil.

 To mu například náměstek Jiří Němeček velice vyčítal, v zastupitelstvu se zcela otevřeně hovořilo o tom, že jde o další nepřiměřený zásah ze strany hejtmana primátorova politického šéfa Martina Půty. „Přečtu tady týden stará slova pana primátora, kdy mluvil o tom, že tyto peníze na skokanské můstky nedáme,“ uvedl Jiří Němeček a četl několik dní staré vyjádření primátora Zámečníka pro liberecká média.

„Pan náměstek nezvládl novou přípravu materiálu, je to lajdáctví a to doufám, že takové lajdáctví dál na městě nebude,“ káral primátor Jiřího Němečka. Ve věci podpory skokanských můstků nebylo jednotné ani Němečkovo ANO ani celá koalice. Nejvíce za něj lobbovala Renáta Balášová, která je zaměstnankyní Rattajovy TMR, která inovaci můstků chce.

Miliony do skokanských můstků pro reprezentaci kritizovala opoziční Změna pro Liberec i LOL. „Já bych se takové podpoře nebránil, ale ne za situace, kdy město nemá peníze ani na opravu svých vlastních sportovišť, o ostatním majetku nemluvě,“ tvrdil Jaromír Baxa z LOL. „Já souhlasím s kolegou Baxou, chci jen upozornit, že u nás v Ostašově město dva roky odkládá rekonstrukci chodníků, po kterých chodí naše děti do školy,“ řekla zastupitelka za Změnu Pavla Haidlová.

Proti byla i koaliční ODS. „Myslím si, že město má dost vlastních hřišť, která potřebují investice,“ nastínil stanovisko klubu ODS zastupitel Petr Židek. „Stojí za tím lobbing, to je třeba si přiznat,“ shrnul jeho kolega Tomáš Hampl.

Zastupitelé také kritizovali, jak vedení města podléhá tlaku hejtmana Martina Půty. „ Je opravdu nedůstojné stotisícového města, že se jeho vedení rozhoduje podle toho, jak zavolá pan hejtman,“ řekl Ondřej Petrovský ze Změny pro Liberec. „Vy Starostové investujete miliony korun z daní občanů na vlastní PR, abyste si vždy přetřeli realitu na růžovo. Ale tahle vaše arogance má své hranice a žádný strom neroste do nebe,“ kritizoval primátora jeho Starosty Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec/Zelených.

Balášové taky na zastupitelstvu uniklo, že Němečkův odpor „bude mít pro někoho politické následky.“ Následovala přestávka na večeři, která se protáhla o dvacet minut. Poté bely zcela nečekaně zařazen bod, ve kterém Jiří Němeček podal svou rezignaci. Primátor a ostatní náměstci mu poděkovali s tím, že si velice váží jeho práce.

V kuloárech zastupitelstva se živě diskutovalo, kteří podnikatelé mají zájem na renovaci skokanských můstků z dotací za několik desítek milionů korun. Situaci se budeme věnovat.

foto: Česká televize

Subscribe
Upozornit na
98 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,