Rok koalice: Sliby vs. realita

Máme rok od ustanovení nového vedení města a tak je na čase zhodnotit, jak se sliby shodují s realitou. A bohužel, i u koalice, kde mají naprostou převahu Starostové pro Liberecký kraj, je realita velmi vzdálená jak předvolebním slibům, tak i vysokým očekáváním, která byla s jejím nástupem spojená.

Zatímco u minulé koalice byl rozpor daný hlavně spory mezi stranami ve vedení, těžko říct, čemu to přičíst u koalice SLK, ANO a ODS. Buď malé akceschopnosti, slabému tahu na branku, nebo také vnitřním konfliktům, které se jen lépe daří držet pod pokličkou?

PROGRAM VERSUS REALITA

Zlevníme a zatraktivníme MHD pro obyvatele města 

realita – omezení četnosti spojů MHD

Více nových ploch pro bydlení, rychle schválený územní plán

realita – schvalování nového územního plánu se protahuje díky zařazení nových změn – lanovka na Bedřichov, rozšíření ZOO do amfiteátru o tzv. údolí divočiny, parkovací dům u TUL, nové průmyslové plochy.
Naopak zamítnutí návrhu schvalovat změny občanům, které jsou v souladu s novým návrhem územního plánu a tak umožnění zástavby na bezproblémových plochách

    Větší čistota veřejných prostranství, zvelebení rekreačních oblastí

    realita – omezování výdajů na péči o zeleň ve městě, předání rybníku Tajch Povodí Labe a ztížení možnosti realizovat úpravy v okolí, areál Vesec úplně usnul, zrušení připravených projektů dětských hřišť.

    Přívětivá radnice pro občany

    realita – stavební úřad jede stále ve stejných kolejích. Práce stavebního úřadu se objevila i mezi největšími problémy města z průzkumu v rámci Agendy 21. Na radnici i nadále pracuje bývalý tajemník, J. Fadrhonc, odsouzený za podvod, který se špatným stavem radnice roky nic nedělal.

    Průhlednější hospodaření města – budeme s rozmyslem plánovat a hospodařit, žádné trafiky v městských společnostech.

    realita – v rozpočtu zůstalo vše při starém, peníze jdou především na provozní výdaje a na investice nezbývají. Zvažuje se přijetí stamilionového úvěru na rekonstrukci bazénu.
    V TSML členové dozorčí rady připravili několik kontrol hospodaření, dozorčí rada pak neschválila účetní závěrku za minulý rok, přesto na tato zjištění nebrala rada města žádný zřetel. Díky tomu z dozorčí rady odešla většina jejích původních členů. Nyní se připravuje transformace TSML na příspěvkovou organizaci, ředitelem by měl být Michal Hron, zastupitel za SLK, který zjištění ostatních členů DR odmítal řešit.

      Více parkovacích míst 

      realita – Předání a tím “zabití” projektu na parkovací dům z financí IPRÚ u autobusového nádraží Libereckému kraji. Nepromyšlený plán na vydávání parkovacích karet na sídlištích vzat zpět, nyní nově prosazováno zjednosměrnění ulic.

      Lepší stav silnic a chodníků

      realita – uzavírky a opravy běží stále pomalu jako dřív, více peněz se na ně nechystá.

      CO NAOPAK OCEŇUJEME:

      Vytvoření kanceláře architekta města: řada dobrých myšlenek, cit pro veřejný prostor, prosazování participace i lepšího soutěžení projektů.

      Přehodnocení plánů na Pastýřskou. Z původního plánu na další průtah městem se pomalu stává normální městská ulice (škoda, že nám ale utíkají důležité plánovací smlouvy a územní studie, kam KAM z nepochopitelných důvodů nezasahuje, Vesec u areálu, bytový dům na Broumovské aj.).

      Záměr směnit se Synerem pozemky na Kunratické za pozemky na Papíráku

      Zavedení participativního rozpočtu (byť jsme jednali o úpravě některých parametrů)

      “Co nás ale u současné koalice nejvíce překvapilo a zklamalo, je absolutní rozpor mezi slibovaným rozvojem města a zastavení i těch projektů, které byly připraveny. Z představených vizí by každý nabyl dojmu, že se Liberec vydá mílovými kroky kupředu, dojde na všechny připravené a potřebné projekty a ještě zbyde kapacita na (pro nás až příliš vzletné a vzhledem k rozpočtu města nereálné) myšlenky jako lanovku na Bedřichov, rozšíření ZOO atd. Realita je ovšem taková, že město zatím zastavilo i ty připravené projekty, na které byly přislíbeny dotace – parkovací dům u autobusového nádraží, sběrný dvůr s kompostárnou, obnova druhové rozmanitosti lesů na Ještědu… A i další projekty se posouvají jen minimálně. Například už nyní je jasné, že na rekonstrukci bazénu nedojde dříve, než na přelomu let 2022/2023, i přes to, že se stále tvrdilo, že další rok již kvůli havarijním stavům nepřežije” uvedla Zuzana Kocumová. 

      “Řadu neplněných slibů jsme se snažili zdvořile připomenout už po sto dnech. Přeci jen, mnoho slibů jsme měli podobných a jejich uskutečnění by Liberci pomohlo. Od té doby se posunulo jen málo. Navíc koalice příliš nebere v úvahu nové výzvy a nová témata, se kterými přicházejí sami občané, ať už jde o žádosti a námitky k územnímu plánu nebo třeba o iniciativu Rodičů za klima. Slova koalice o podpoře osadních výborů, spolků a zapojování veřejnosti pak nevypadají moc důvěryhodně, když v podstatných věcech si radnice dělá, co chce,” doplnil Jaromír Baxa.

      Tisková zpráva LOL – Liberec otevřený lidem

      Subscribe
      Upozornit na
      8 Komentáře
      Nejstarší
      Nejnovější Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Nikdy nekouká na barvu politického trička, když jde o dobrou věc, domluví se se všemi. Má zkušenosti ze sněmovny i z vedení města, umí
      „Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“. S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví,
      V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
      O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,