Namísto pokojného adventu Matějská pouť

Pro naše předky byl advent doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání, zklidnění a dobročinnosti. Advent byl pro věřící lidi také dobou postní, kdy byly zakázány zábavy, svatby a hodování.

V západní tradici je advent dobou zklidnění, i když se z něj stále více stává období ,,žňí“ pro obchodníky. Vánoční výzdoba na nás v nákupních centrech útočí už od půlky října, i když je venku ještě 20 stupňů a lidé chodí v kraťasech.

Staročeské vánoční trhy s punčem, vánočním cukrovím a magickou atmosférou se na náměstích malých i velkých měst staly oblíbenou součástí adventu. Lidé vítají i program, čerpající z tradičních českých lidových zvyků a obyčejů, oblibě se těší i různé koncerty a pohádky pro děti.

Od roku 2016 liberecké vánoční trhy ve spolupráci s městem zajišťuje společnost Elset a výzdoba i program se v pozitivním slova smyslu změnily. Stánky ve stylu ,,každý pes jiná ves“ nahradily vkusné stánky v jednotném stylu Valdštejnských domků a proběhl i pečlivý výběr trhovců.

Co ale mne osobně a věřím, že i stovky Liberečanů, nepříjemně překvapilo, je novinka-obří ruské kolo, které svojí výškou 25 m převyšuje i domy na náměstí. Je to škoda, nechápu, že management Elsetu a současné vedení města takovou nevhodnou a nevkusnou pouťovou atrakci na libereckém náměstí dovolili.

Místo sváteční předvánoční atmosféry tu máme tak trochu Matějskou pouť. Domnívám se, že tato atrakce je na poměrně malém libereckém náměstí nejen nevkusná a působí nabubřele, ale k vánoční atmosféře se to rozhodně nehodí a degraduje to tak nejkrásnější svátek celého roku.

Zuzana Tachovská

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Černým písmem: Bílý Kostel nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Janovice v Podještědí, Kryštofovo Údolí, Nová Ves a Rynoltice se změny senátního obvodu
Vážený pane premiére, vítejte ve skanzenu. V kraji, ve kterém je nejzaostalejší střední školství v rámci celé České republiky. Vaši političtí partneři v čele s
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Nejprve zisk nadnárodních korporací a řetězců, až potom svátek svobody a demokracie. Realita dnešního státního svátku, který je honosně nazván Den boje za svobodu