Obhajoba opět protáhla proces. Kdo je tajemný M.?

Korupční kauza kolem evropských dotací v Liberci, kde je žalován hejtman Martin Půta a největší česká stavební firma Metrostav, se opět protáhne. Obhajoba se stále snaží znevěrohodnit znalecké posudky, které dokazují, že stavba kostela byla schválně předražena o 23 milionů. Z odposlechů jasně vyplynulo, jak politici, úředníci i stavební firmy vše řídili v zákulisí.

Původně se očekával rozsudek již tento týden. Nakonec ale soud bude pokračovat minimálně do března. Ačkoliv si obžalovaní, zejména hejtman Půta (Starostové pro Liberecký kraj), v médiích rádi a často stěžují, že se kauza dlouho vleče, na vině průtahů je právě obhajoba.

Advokáti obžalovaných se mermomocí snaží znevěrohodnit znalecké posudky policie a volají si k tomu další a další svědky. Tento týden přitom již u soudu vystoupili dva znalci povolení Metrostavem, kteří se snažili dokázat, že znalecké posudky obžaloby jsou špatné.

„Co s tím mám asi tak dělat? Vy si jeden den vymyslíte, že tu někoho chcete, já ho obešlu, on se omluví, že nemůže tak narychlo dorazit. Tak co s tím nadělám?“ zlobil se už na neustálé připomínky obhájců Metrostavu soudce Petr Neumann.

U soudu se také znovu četly odposlechly. Poměrně výstižně ilustrovaly zákulisí evropských dotací v Liberci. Ve středu například přišel na pořad rozhovor bývalého ředitele liberecké pobočky ROP Severovýchod Bočka Machatého a jeho kolegyně z úřadu Petry Vokurkové. Oba jsou obžalováni.

V jednom z rozhovorů otevřeně mluvili o tom, jak za společnost Geotermální energie pro občany, která žádala miliony evropských dotací na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdaleny, sepsat žádost o změnu financování pro radu ROP Severovýchod. V ní  mělip v čele s obžalovaným hejtmanem Martinem Půtou, rozhodovat, zda na projekt uvolní 20 milionů dříve, jak chtěl Metrostav, či nikoliv.

Machatý volal Vokurkové: „Prosím Tě, tak tam napiš, na tu Mařenu (kostel sv. Máří Magdalény-pozn.red.): Geotermální společnost blablabla, žádá o změnu financování projektu blablabla, veškeré práce proběhlivě uspokojivě blablabla… aspoň to teď na schválení,“ úkoloval svou podřízenou Vokurkovou Machatý.

V dalším telefonátu titíž obžalovaní komentovali výsledek hlasování rady ROP Severovýchod, kde se hejtmanovi Půtovi podařilo přesvědčit své kolegy, vyjma Zuzany Kocumové, aby změnu financování, kterou chtěl Metrostav, podpořili. „No tak to schválili, sláva..“ oddechla si Vokurková. „Říkal jsem, že budou dělat ofrky v médiích,“ komentoval to Machatý. „Ale stejně je to dobrej herec, on to potřebuje hrozně schválit a ještě dělá divadlo,“ neodpustila si v odposleších komentář Petra Vokurková, pravděpodobně na adresu hejtmana Martina Půty, který sice navenek podezřelý projekt kritizoval, ale v zákulisí mu šel na ruku.

Zajímavě také Machatý s Vokurkovou popisovali údajný argument, který dnes například používá hejtman Půta, totiž, že bylo potřeba peníze pro Metrostav vyplatit, protože, kdyby padnul projekt kostela sv. Máří Magdalény, nepřišly by z EU do Liberce žádné peníze i na další projekty. Tento nepravdivý argument měla na hejtmanovo přání před radou ROP Severovýchod například používat i někdejší primátorka Liberce Martina Rosenbergová.

Machatý s Vokurkovou tento „argument“ diskutovali i u dalšího projektu podpořeného z evropských fondů ve Vratislavicích nad Nisou. „ Tak to mohli v těch Vratislavicích udělat, jako u Gepa, ne? Říct, že kdyby to nešlo, nic nedostanou ani korunu..“ divila se Vokurková. „Přesně, že padne celý IPRM (Integrovaný plán rozvoje města – program skrze který šli do Liberce dotace, pozn.red.),“ potvrzoval Machatý.

Odposlechy dalších obžalovaných, Jana Petráně z Metrostavu a Petra Jirkůva z GEPO, rovněž dokumentují, jak se celý proces čerpání dotací odehrával zejména v zákulisí. Tento odposlech nechali přehrát obhájci Martina Půty, aby ukázali, že označením „Nejvyšší“ nebyl titulován jen on sám.

Čau, hele tak Nejvyšší chce mít všechny podklady, aby to v Hradci mohl ukázat ostatním Nejvyšším,“ informoval Jirkůva Petráň. Ten také svého kolegu ujišťoval, jak je všechno „zařízený“ s někým, koho označoval jako „M.“ Zda to byl například ředitel libereckého ROP Severovýchod Machatý nebo hejtman Půta, kterého na ostatních odposleších Petráň tituluje jako „Marťase“, nebylo zřejmé.

Nicméně to zaujalo i soudce Petra Neumanna. „Neřeknete nám, kdo to je M.?“, ptal se soudce Petráně. „To nevím, po těch letech a v tom chaosu,“ tvrdil Petráň. „ No tak jestli byl M. předtím, tak je asi i pořád ne?,“ dobíral si obžalovaného soudce. „Taky byl jeden Em v té Foglarově Záhadě hlavolamu,“ zavtipkoval si na závěr.

Další přelíčení je naplánováno na konec února a začátek března. V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky. Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. proto chtěl změnu financování – peníze předem. Tomu měl napomáhat hejtman Půta, který měl dle tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si, dle obžaloby nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dnes se v Liberci u soudu četly odposlechy, které celkem jasně vypovídají o korupčním zázemí kolem projektu kostela sv. Máří Magdalény. Znalci obhajoby se rovněž
Dnes u krajského soudu v Liberci začíná další stání v rozsáhlé korupční kauze kolem zneužívání evropských dotací v Liberci. Obžalováni jsou manažeři největší české stavební firmy Metrostav,
Během včerejšího jednání se četly další výpovědi svědků, které byly opřené o listinné důkazy, mimo jiné o odposlechy mezi lobbisty z Metrostavu a jeho vedením.
Ve středu u krajského soudu pokračovala korupční kauza ohledně tunelování evropských dotací v Liberci. Jako svědci vystoupili tajemník magistrátu Martin Čech, bývalá primátorka Martina Rosenbergová