Hejtmanův „podnikatelský inkubátor“ bude dražší ne o 30, ale o 50 milionů

Zatímco ještě v srpnu anoncoval Liberecký kraj prodražení kontroverzního projektu tzv. „podnikatelského inkubátoru“ o maximálně 30 milionů, dnes je jasné, že se stavba prodraží podstatně více. Stavba bude stát minimálně o 49 milionů více. Realizuje jej firma, která měla problém s předražením stavby již v minulosti.

Ještě předminulý týden hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) bavil své fanoušky na Facebooku fotkami z Izraele, kam si zhruba za 40 tisíc na náklady Libereckého kraje zaletěl, aby poznával výhody tamních podnikatelských inkubátorů, přiučil se, získal zkušenosti, navázal kontakty, vykoupal se v moři a navštívil památky.

Tento týden ale přišla další rána pro obhájce projektu. Stavba se prodraží o více jak 49 milionů a ne jen o 30, jak vedení Libereckého kraje tvrdilo ještě letos v srpnu. Aktuálně má stát zhruba 395 milionů korun, z čehož pouze 50 milionů zaplatí dotace z Evropské unie. Zbytek je na daňových poplatnících.

„Původní projekt dodala brněnská firma Statika – Dynamika, která na jaře odstoupila od smlouvy. Navýšení o bezmála 30 milionů korun za vícepráce způsobila jednoznačně její liknavost a chyby v projektové dokumentaci,“ uvedl hejtman Martin Půta. Jak ale upozornil náš web v srpnu, zmíněná firma s podobným obviněním rozhodně nesouhlasí a označuje výroky kraje za účelové a nepravdivé.

Ze strany generálního dodavatele stavby  prakticky vždy dochází k tlaku na Investora, aby navyšoval dohodnutý rozpočet a posunoval termíny a navyšoval cenu za každé, tedy jak oprávněné tak i případně vykonstruované prohřešky projektanta. Je to nejjednodušší cesta, jak v milionech, a tady v desítkách miliónů, si vylepšit smluvní částku. Zvláště, když se taková záležitost obtížně v napjatých termínech prokazuje či vylučuje, a to hlavně při náročných rekonstrukcích staveb, jako je bezesporu tato.,“ uvedl pro náš web Miroslav Poláček z hejtmanem osočené firmy Statika-Dynamika.

Že za všechno nemůže jen projektant, přiznává dnes i Liberecký kraj. Plánuje i vlastní prodražení. Kromě jiného se zvýší i cena vybavení, a to z původní částky 2.271.000 korun na 15.428.000 korun. „Cílem je zatraktivnit kancelářské prostory, prodloužit jejich životnost a splnit moderní požadavky a standardy inkubátorů,“ dodal Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj), náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Původní projekt počítal pouze se základním vybavením prostor. 

Stavbu „podnikatelského inkubátoru“ přitom realizuje společnost CL-Evans, do roku 2014 českolipská divize liberecké S group holding/Syner. Podnikatelský inkubátor není jedinou stavbou, kterou realizovala společnost CL-Evans a kde se objevil problém s předražením.

Jak v roce 2013 upozornil jako první náš server, předražení zhruba 30 milionů se objevilo také na rekonstrukci českolipské nemocnice, kterou prováděla právě CL-Evans. Tehdy na tuto skutečnost upozornila tehdejší krajská náměstkyně za Změnu pro Liberecký kraj Zuzana Kocumová.  

Rada Libereckého kraje se tehdy rozhodla zrušit původní veřejnou soutěž na dodavatele a vypsat ji znovu. Důvodem je zpráva společnosti Energy Benefit Centre, která označila projekt zateplení českolipské nemocnice o 30 milionů korun předražený. Firma nakonec námitky uznala a stavbu provedla o 25 milionů méně.

Za zmínku stojí, že bod navýšení projektu o téměř 50 milionů korun naprosto nestandardně neprošel krajským výborem pro rozvoj a plánování a byl rychle dán na prosincové jednání krajského zastupitelstva. Je z toho vidět evidentní snaha kraje protlačit negativní zprávu těsně před vánočními svátky, kdy klesá sledovanost poltických zpráv v médiích. Přitom jindy jde o mediálně silně prezentovaný projekt, za kterým stojí sám hejtman Martin Půta.

Subscribe
Upozornit na
35 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek
Náš Liberec přináší exkluzivní materiál, který ukazuje, jak majitel zdejší stavební firmy, dle policie, uplácel náměstka primátora Liberce. Podle detektivů Petr Židek z ODS