Nejlépe placený politik kraje, senátor a starosta Canov, nechce regulaci platů starostů

Podle libereckého senátora a starosty Chrastavy Michaela Canova by o platech starostů neměla rozhodovat vláda. Chystá k tomu ústavní stížnost. Důvodem jsou, dle Canova, často nízké platy představitelů samospráv. Přitom sám Canov je díky kumulaci funkcí nejlépe placeným politikem Libereckého kraje.

Záměr podat ústavní stížnost oznámil senátor za Liberec a starosta Chrastavy Michale Canov (Starostové pro Liberecký kraj), minulý týden na tiskové konferenci v senátu. „Začali jsme se, s iniciativami místních samospráva, zamýšlet nad tím, zda je v ústavním pořádku to, zda odměny samosprávám určuje vláda svým nařízením. Dospěli jsme k názoru, že tomu tak není, že samosprávy z ústavy mají svou nezadatelnou svébytnost a že by jim platy a odměny neměla určovat vláda. V tomto smyslu připravujeme ústavní stížnost, již teď máme dostatek podpisů pro její podání,, o tom pak bude rozhodovat ústavní soud.“, uvedl Michael Canov.

Podle senátora a chrastavského starosty má zatím jeho iniciativa 17 podpisů, zejména mezi senátory klubu Starostů a nezávislých, jehož je sám členem. Tyto podpisy představují minimum pro podábí ústavní stížnosti. Podpořit ale Canovovu iniciativu ale prý přislíbili i další senátoři, mimo jiné například i místopředseda senátu Jiří Oberfalzer ODS.

Liberecký senátor Canov se k iniciativě rozhodl po zveřejnění podobného stanoviska premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten již v listopadu řekl, že by hospodaření samospráv od státu v tomto ohledu rád oddělil. Starostové podle něj mají problém s tím, že mají někdy nižší platy než jejich podřízení a zaměstnanci příspěvkových organizací.

Přitom právě Michael Canov je příkladem velice dobře placeného politika, kterému nadstandardní příjmy zaručuje kumulace jeho funkcí. Ta je sice napříč stranami kritizovaná (na zastupitelstvu Libereckého kraje kumulace funkcí například velice odsuzoval Canovův stranický šéf hejtman Martin Půta), ale v reálu mezi politiky tolerovaná. I Canov se po svém zvolení senátorem v roce 2016 nevzdal placeného místa starosty Chrastavy.

Samotný Michael Canov, jak již v minulosti informoval náš web, jako senátor pobírá plat (včetně náhrad, například na propagaci) ve výši 111 089 Kč za měsíc. Jako starosta zhruba šestitisícové Chrastavy mu potom poté náleží plat, včetně odměn, ve výši 54 252 Kč měsíčně.

Se svým měsíčním (brutto) příjmem 165 341 korun je senátor Liberce a starosta Chrastavy v jedné osobě nejlépe placeným politikem Libereckého kraje.

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,