Odvrácená strana Liberce: poznejte město očima lidí bez domova

Liberec není jen městem, kde se daří politikům, kteří si za miliony z veřejného rozpočtu dělají PR, podnikatelům na ně napojeným, ale i městem, kde žijí i stovky lidí bez domova. Sdružení Food not bombs (Jídlo místo zbraní) uspořádalo netradiční akci: prohlídku odvrácené strany města, od které dává často ruce pryč nejen místní honorace, ale i většina lidí.

„Stejně jako náš nejbližší kosmický souputník Měsíc, má i současná společnost svoji odvrácenou stranu.“ Takové je heslo akce, která má symbolicky před Vánoci ukázat, že ne všechno je v Liberci v pořádku a ne každý problém se řeší nebo si o něm můžete přečíst v mainstreamových médiích.

Členové liberecké iniciativy Food not bombs tuto předvánoční sobotu, 21.12. provedou zájemce po místech, kde jsou nuceni žít lidé bez domova. Zájemci se mohou obrátit pomocí zprávy na facebooku ZDE

Projekt je připraven se samotnými lidmi, kteří nemají vlastní bydlení a přeci jim záleží na tom, aby i je společnost vnímala jako své bližní. Jeho cílem je ukázat, že „bezdomovci“ jsou pořád lidé jako my a pokusit se pomoci nám, „normálním“ lidem, vyhlédnout ze své sociální bubliny, pochopit a poznat životy, problémy lidí, se kterými nepřicházíme jen tak často do styku.

„Unikátní projekt od lidí žijících bez své střechy nad hlavou, co vám umožní pohlédnout na ulice Liberce tak, jak je neznáte. Opuštěné domy, útočiště v kůlnách, křoví či v podzemí – průvodcem vám budou lidé, co v těchto místech každý den svádějí svůj souboj s tvrdou realitou, kterou jim život servíruje.
Každý z nás žije v určité sociální bublině a tento projekt vám pomůže z ní nahlédnout dál a možná i nastavit zrcadlo a kriticky prozkoumat svůj stereotypní pohled na současný stav naší společnosti.
– den konání se pokaždé určí podle zájmu, aby bylo možno vytvořit skupinku 10-15 lidí – ideálně se přihlašte zde na FB zprávou, nechte nám třeba i telefon a domluvíme se na termínu.
– lidem, kterým narušíme jejich soukromí, je předem dáno echo, podle toho se bude volit trasa a místa, aby nebylo ohroženo jejich ani vaše bezpečí
– budeme rádi, když se zapojíte v solidární pomoci. Teplé a suché ponožky, prádlo, bundy či deka vždy pomůže. Na konci cesty se budeme snažit připravit i nějaký bonus. Třeba se pak i přidáte k Food not Bombs 🙂
– dozvíte se i historii některých budov / squattů, osobní příběhy, třeba i kolik se platí za kocoura na ubytovně“, píše se v pozvánce na akci.

 

Vlastní inciativa Food not bombs funguje ve světě 40 let, kdy vznikla jako reakce na horečné zbrojení  Studené války, přetrvává ale stále, protože problém hladovění a bezdomovectví zůstává i ve vítězném kapitalismu. V Liberci samotném zhruba 20 let a každý týden se z vlastních prostředků snaží pomoci lidem, pro které je jídlo ne tak běžnou věcí, jako pro nás ostatní.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.