Ředitelem Technických služeb bude radní Hron. Jeho kolegové odmítají, že jde o trafiku

Technické služby města Liberce (TSML), které se transformují v příspěvkovou organizaci, povede radní za Starosty pro Liberecký kraj Michal Hron. Jak ukázal nedávný audit, o kterém náš web informoval jako první, TSML nejsou v dobré kondici. Působení politika Hrona ovšem s sebou neslo kontroverze i v dalších městských organizacích.

O tom, že se ředitelem TSML „na přechodnou dobu“ stane radní Michal Hron, informoval náš web již před měsícem a jako první. Zároveň jsme zveřejnili výsledky auditu, který velice kriticky hodnotí hospodaření a zadávání zakázek v technických službách. Kvůli výsledkům auditu rovněž rezignovala podstatná část dozorčí rady TSML a vyzvala primátora, aby se situací ve společnosti zabýval.

Jeho kolegové na včerejší tiskové konferenci rady města zdůraznili, že se v žádném případě nejedná o politickou trafiku. Upozorňují, že Michal Hron bude ředitelem na snížený úvazek a pouze na dobu přechodnou, kdy se TSML změní v příspěvkovou organizaci. K tomu se politická reprezentace rozhodla, aby mohly technické služby dostávat zakázky od města tzv. in house, tedy na přímo a nemusely je soutěžit.

„Pan Hron bude pracovat na třetinový úvazek a pouze po přechodnou dobu. Já jsem pak byl zaúkolován, abych d konce února připravil podmínky pro výběrové řízení na dlouhodobého ředitele. To jen, kdybyste za tím čuli nějakou politickou trafiku,“ ujišťoval na tiskovce náměstek Jiří Šolc a Hronův stranický kolega ze Starostů.

Michal Hron, jak informoval náš web, na podzim například na libereckém zastupitelstvu například bagatelizoval výsledky auditu, který hovoří o špatném i podezřelém hospodaření technických služeb.

Michal Hron je matadorem liberecké politiky, ve které působí již 30 let, od převratu v roce 1989. Za svou letitou politickou kariéru působil i v některých městských organizacích. Dlouhé roky byl například placen za členství v dozorčí radě městské společnosti Liberecká IS.

Mezi lety 2011 až 2015 byl dokonce předsedou dozorčí rady této společnosti a stal se jednou z tváří tehdy mediálně propíraného sporu, kdy občan Petr Červa ve spolupráci se Změnou pro Liberec žádal městskou obchodní společnost Libereckou informační společnost (LIS), aby mu poskytla informace o svém hospodaření. Ta odmítala informace poskytnout s tím, že se na ni příslušný zákon nevztahuje, což tvrdil zejména Michal Hron.

LIS později (v roce 2014) prohrála spor u soudu a musela informace o tom, jaké služby, jakým způsobem a za kolik peněz nakupuje od subdodavatelů, zveřejnit. Libereckou IS, vlastněnou ze sta procent městem, poté musela zaplatit několik desítek tisíc za náklady spojené se soudním jednáním. Politici, kteří odmítali informace vydat, se ale k zaplacení částky neměli.

Radní Michal Hron v minulosti na zastupitelstvu rovněž bagatelizoval situaci v dopravním podniku města, kde Starostům opoziční Změna pro Liberec dlouhodobě kritizovala podezřelé vazby s firmou BusLine. Vše skončilo zátahem policie a obviněním lidí z orgánů dopravního podniku ale také Hronova stranického kolegy, bývalého krajského náměstka pro dopravu Vladimíra Mastníka ze Starostů pro Liberecký kraj.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,