Pro Liberec není zeleň a veřejný prostor prioritou. Město razantně snížilo prostředky na jejich údržbu

Péče o zeleň a veřejný prostor je dlouhodobě jedním z hlavních problémů, které v nejrůznějších anketách a průzkumech trápí Liberečany. Přesto a oproti předvolebním slibům, snížila současná vládnoucí koalice v Liberci prostředky na péči o zeleň téměř sedmkrát, na možné minimum. Opozice to tvrdě kritizuje.

„Přirozenou potřebou každého člověka je žít v udržovaném, bezpečném a čistém prostředí. Pěkné veřejné prostranství je vizitkou města a jeho obyvatel v očích návštěvníků a turistů.“, tak zněl předvolební slogan vítězných Starostů pro Liberecký kraj, kteří se tak zavazovali k dobré péči o veřejný prostor a zeleň. Těsně před volbami jejich náměstek Ivan Langr v rámci předvolebního boje dokonce přebíral komunitní služby a zavazoval se ke změně poměrů a pořádku ve městě. K těm skutečně došlo. K jaké, o tom se může přesvědčit každý, kdo projde městem. A letos budou na údržbu peníze ještě menší.

V rozpočtu na letošní rok došlo navíc k velice razantnímu omezení peněz, které jsou na péči o veřejný prostor a zeleň určeny. Zatímco za předchozího volebního období se bývalé náměstkyni ze Změny pro Liberec Karolíně Hrbové podařilo dosáhnout toho, že Liberec dával každý rok na zeleň částku třikrát větší než tomu bylo v minulosti, současné vedení koalice Starostů, ANO a ODS jde zcela opačným směrem.

Na úpravu zeleně v centru města už dlouho nikdo nesáhl. Ulice 5. května, Liberec

Rozpočty v letech 2017,2018 a 2019, který ještě připravovalo bývalé vedení města (Změna a exANO) počítaly s částkou na údržbu veřejné zeleně a prostoru vždy ve výši mezi 15-16 miliony korun. Předtím tato částka činila běžně okolo šesti milionů.

S takto navýšenými prostředky na zeleň v Liberci například rekordně narostl počet dětských hřišť, vytvořily se okrasné květinové záhony, byl zpracován systém sídelní zeleně, město se začalo více starat o aleje a podobně. Náměstkyně Hrbková také byla za svou snahu odměněna v celostátní soutěži, když v roce 2017 dostala v Poslanecké sněmovně ČR titul Komunálního politika roku.

Současné vedení města má ale jinou strategii a péče o veřejný prostor pro něj není prioritou. O tom jasně vypovídá skutečnost, že v prvním rozpočtu se počet prostředků určených na údržbu zeleně propadl téměř sedmkrát. Letos město dá na zeleň a veřejný prostor nikoliv 15-16 milionů, ale pouhých 2,4 milionu.

Že je to málo si uvědomuje i současný náměstek, který má problematiku na starosti, Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj. Zároveň ale upozorňuje, že o zeleň se mají starat i Technické služby města Liberce (TSML). To ovšem podle dnes opoziční Změny není krok správným směrem.

Zlatý kříž a chlouba města kolem Masarykovy třídy. Místo zeleně smetiště na každém rohu a po celý rok.

 „Částka to rozhodně dostatečná není a ani v minulosti dostatečná nebyla. Bohužel to ale odráží reálie rozpočtu. Nicméně nesmíme zapomínat na 5 milionů do participativního rozpočtu, který se bude víceméně týkat (uvidíme, kdo vyhraje) peněz do zeleně a veřejného prostoru. Dále by bylo korektní do peněz na zeleň také započítat peníze, které jdou na zeleň prostřednictvím TSML. Ale máte pravdu, je to málo a já se stále snažím jich z rozpočtu získat co nejvíce. Nicméně v konkurenci dalších nutných a nebo chtěných výdajů je to těžké,“ uvedl na dotaz naší redakce náměstek Šolc.

Jeho předchůdkyně Karolína Hrbková ze Změny současnou politiku města považuje za nešťastnou. „Tohle je prostě principiálně špatně. Veřejný prostor je to, co do velké míry určuje kvalitu života ve městě, jak se zde lidé cítí a mělo by to být pro město priorita. S tím, že byla péče o veřejnou zeleň převedena pod technické služby mám problém – jednak jsme s nimi v minulosti neměli dobré zkušenosti, jejich služby byly drahé, ale hlavně: město se tak vzdává přímé kontroly nad svým majetkem a zelení. Jsem přesvědčena, že se péče o zeleň jenom zkomplikuje,“ tvrdí Karolína Hrbková.

Současnou politiku města v oblasti zeleně a veřejného prostoru již v debatě kolem rozpočtu tvrdě kritizoval i Hrbkové kolega ze Změny, Jan Korytář: „Slova o tom, že nejsou peníze, nejsou pravdivá. Jde o to, jaké má vedení města priority. Jak jsme viděli na podzim, vylobovaných 7,5 mil.  na opravy skokanských můstků se našlo z týdne na týden. Když jsme to kritizovali, i s ohledem na to, že město omezuje např. opravy a budování nových dětských hřišť, netušili jsme, že situace v roce 2020 má být ještě tragičtější“,  uvedl Jan Korytář.

Subscribe
Upozornit na
27 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se