Postarat se o krajinu je hlavní úkol pro příští roky

Obnova krajiny a zvýšení její odolnosti ke klimatickým změnám je to nejužitečnější, co pro sebe můžeme rychle udělat. Trendem posledních desetiletí je ubývání vody, úrodné půdy a prostředí pro život. Z mnoha dat zmíním tři méně známé příklady, které se týkají naší země.

Za 100 let se v českých zemích snížila schopnost půdy zadržovat vodu na méně než polovinu. Příčinou je zastavění půdy a její degradace průmyslovým zemědělstvím – erozí na velkých lánech, utužením mechanizací, úbytkem organické hmoty používáním umělých hnojiv a pesticidů.

Za 60 let se průměrná teplota v ČR zvýšila o 2 °C. Patříme mezi místa na planetě, kde teplota roste nejrychleji. Důsledkem vyšších teplot je rychlejší vypařování vody z krajiny nebo třeba rozpad smrkových lesů, které se v suchu a při vyšších teplotách neubrání kůrovci.

Za 27 let se ve střední Evropě snížilo množství létajícího hmyzu o 75 %. Příčinou je převážně používání zemědělské chemie a ztráta vhodného prostředí pro život.

Společným jmenovatelem (nejen) uvedených příkladů je klimatická změna a nakládání s krajinou bez ohledu na dlouhodobé důsledky. O změnách klimatu se u nás vede dávno překonaná debata, která bohužel zpomaluje i takové změny, na kterých se shodneme mnohem snadněji. Mezi ně patří obnova krajiny tak, aby byla schopná zadržet víc vody, poskytovala podmínky pro pestřejší život a byla odolnější proti extrémům, jako je dlouhodobé sucho nebo povodně. Obnova krajiny je navíc dosažitelná relativně snadno a rychle a týká se přímo místa, ve kterém žijeme. Představuje tak velmi efektivní způsob, jak zlepšit naše šance do budoucnosti.

Fórum pro budoucnost

29. ledna od 18.30 do 20.00 proběhne v Lidových sadech

v Liberci v sále Experimentálního studia setkání, na kterém budeme mluvit o konkrétním programu obnovy krajiny, o způsobech, jak tento program prosadit, a o tom, jak každý z nás může pomoci.

Setkání je otevřené, vstup zdarma. Pokud se o téma zajímáte, přijďte.

CO ZNAMENÁ OBNOVA KRAJINY?

Jde o systematické plánování a realizaci řady opatření na dostatečně velkém území. Jednotlivé úpravy, jako jsou mokřady, tůně, meze, suché poldry a další úpravy, vytvářejí hezká místa, ale fungující krajina vzniká až jejich souhrou na území alespoň celých povodí větších potoků a říček. Proto je obnova krajiny společným úkolem obcí a širšího regionu. Koordinátorem a iniciátorem přitom musí být krajská samospráva. Obce a soukromí vlastníci pozemků na to sami nestačí a stát je daleko.

LIBEREC A KRAJ SE MOHOU STÁT V OBNOVĚ KRAJINY PŘÍKLADEM

Předpokladem je, aby se obnova krajiny stala strategickou prioritou města i kraje. Aby zejména vedení kraje bylo lídrem, který získává a motivuje obce, firmy a občany, vytváří tlak na vládu a dává příklad dalším regionům. Vedení města má v rukou především územní plán, který by měl zachovat a posílit ze- lenou kostru města a zabránit jeho šíření do krajiny. Jestli se dokážeme dobře postarat o krajinu, je skutečně jen na nás.

Josef Šedlbauer, Změna pro Liberec

Subscribe
Upozornit na
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody