Hejtman bude chtít, aby soud v jeho roli rozhodl dříve. V minulosti soud naopak zdržoval

Liberecký hejtman Martin Půta se bude snažit, aby soud v jeho případu v korupční kauze kostela svaté Máří Magdalény rozhodl nestandardně dříve. Důvodem jsou blížící se krajské volby. V minulosti se Půtovi naopak povedlo soud zdržovat a protahovat, aby se posunul jeho začátek až po posledních komunálních volbách.

„Vše, co státní zástupce předložil jako důkazy mé údajné trestné činnosti, už soud projednal a já i moji obhájci jsme přesvědčeni, že v mé věci je soud už schopen rozhodnout. Pochopitelně bych byl rád, aby se tak stalo co nejdříve. Proto jsem včera prostřednictvím svého obhájce požádal soud o vyloučení mé věci k samostatnému projednání. Ve věci jsou stíhány čtyři firmy a třináct fyzických osob, z nichž řadu vůbec neznám, a řeší se skutky, které se mě netýkají a nic o nich nevím. Obávám se, že další obžalovaní budou navrhovat řadu nových důkazů a svědků, což může soudní řízení o řadu dalších měsíců a možná let protáhnout. O samostatné projednání své věci žádám soud opakovaně, věřím, že tentokrát mé žádosti již vyhoví.,“ uvedl hejtman Martin Půta ve svém prohlášení.

V minulosti, jak upozornil jako první Náš Liberec, ale jednání soudu protahoval. Opakovaně se svými právníky napadal žalobu a snažil se o její zastavení. Na podzim roku 2018 se mu dokonce povedlo posunout začátek procesu o zhruba půl roku.

Proces měl začít v září 2018, tedy před komunálními volbami v říjnu. V den začátku procesu Martin Půta oznámil, že přísedící soudu je manželka jeho významného stranického kolegy, dnešního libereckého radního za Půtovy Starosty Michala Hrona. Na veřejnosti tvrdil, že se tuto informaci dozvěděl pár dní předem.

Jak dokázal náš server, nemluvil pravdu. O tom, že paní Hronová je přísedící, věděli zástupci obžalovaných od března 2018, v květnu dokonce proběhlo první neveřejné stání soudu. Ani Martin Půta ani Michal Hron, který ve volbách kandidoval a stal se radním, si tuto skutečnost nechali na poslední chvíli a dosáhli tak toho, že začátek soudu byl odročen na prosinec 2018, tedy až po komunálních volbách.

Podstata hejtmanovy role v celé kauze je, že Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) jako hejtman a předseda Regionálního operačního programu ROP Severovýchod aktivně napomáhal projektu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, který hrozil skončit, protože jednatel žadatelské společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) byl odsouzen za korupci, když se pokoušel podplatit skrze asistenta tehdejšího poslance VV Babáka. Pokoušeli se na totožný kostel sehnat dotaci na vybudování soukromé vysoké školy.

Ačkoliv se Půta veřejnosti stavěl ke kostelu kriticky, v zákulisí se scházel s lobbisty Metrostavu, aby jim pomohl projekt dotáhnout. Metrostav měl totiž v projektu nestandardně předinvestované peníze. Podle policie šlo o předražení stavby cca 23 milionů korun, z nichž podle policie a státního zástupce mělo jít zhruba 11 milionů na úplatky.

Jak ukázalo jednání soudu, například v září 2019, Půta měl s lobbisty čilé osobní vazby.  Na radě ROP Severovýchod později prosazoval urychlené vyplacení peněz Metrostavu, respektive jejich části, jelikož hrozilo, že celý projekt kvůli výše zmíněným důvodům bude uzavřen. Není pravda, že Půta prosazoval kontroly projektu, jak dnes tvrdí. Bylo tomu naopak, snažil se je obejít a umožnit Metrostavu vyplacení peněz předem.

Jak vyplynulo z odposlechů, dokonce plánoval, spolu s lobbisty Metrostavu, aby na ROP Severovýchod vystupovali jednotliví zástupci Liberce a nepravdivě radu informovali, že bez projektu  kostela Máří Magdalény spadne celý dotační program pro Liberec. I toto tvrzení, jak ukázala budoucnost, bylo nepravdivé – projekt byl zastaven a ostatní projekty to neohrozilo.

Za toto všechno měla být hejtmanu Půtovi slíbena odměna 800 tisíc korun. Motivem pro to, že Půta potřeboval peníze, by podle policie mohlo být i to, že v té době žil nákladný dvojí život, kdy vedle rodiny v Hrádku nad Nisou měl ještě mladou milenku v Praze. K úplatkům a k tomu, že výběrové řízení na dodavatele stavby bylo zmanipulované, se již přiznal i klíčový svědek  a aktér kauzy, jednatel společnosti GEPO Jiří Zeronik.

V procesu vyplynulo na povrch, že hejtman například využíval služeb soukromého informátora, bývalého majitele známé liberecké bezpečnostní agentury DaD, aby, jak uváděli svědci, „vykopal kompro“ na své tehdejší koaliční partnery ze Změny pro Liberecký kraj Zuzanu Kocumovou a Jana Korytáře.

Soudcem v Půtově věci je Petr Neumann, kterému byl odebrán případ údajného tunelování městského majetku na Ještědu bývalými politiky z ODS, protože podle nadřízené instance nepřiměřeně nadržoval obžalovaným.

Subscribe
Upozornit na
58 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,