nášLiberec

Search

Babiš není Půta aneb dvojí metr libereckého Milionu chvilek pro demokracii?

Libereckým představitelům hnutí Milion chvilek pro demokracii vadí kontroverzní kroky  jenom u některých politiků. Tvrdě kritizují například premiéra Andreje Babiše pro jeho postoje v kauze Čapí hnízdo, ale korupční kauzu hejtmana Martina Půty je nechávají bez povšimnutí.

Není aktuálně v České republice výraznějšího hnutí. Milion chvilek plní náměstí v Praze deseti až statisícovými davy, ale činí se i v krajských městech. V Liberci dokázalo přilákat opakovaně několik stovek lidí na náměstí jenom během posledního roku.

Účelem spolku Milion chvilek pro demokracii je, podle vlastního vyjádření, „podpora a kultivace demokratické kultury, občanské angažovanosti a veřejné diskuse v České republice“. Na náměstí se protestuje proti tomu, že Česká republika má obviněného premiéra i proti údajným zásahům politiků do české justice, kterou spolek vnímá jako nedotknutelnou.

Jenomže stejná pravidla, alespoň v Liberci to tak vypadá, neuplatňuje spolek pro všechny politiky. Liberecký kraj má aktuálně z korupce obžalovaného hejtmana Martina Půtu, pro kterého státní zástupce navrhuje vysoký trest za jeho pletichy v zákulisí stavebních zakázek placených z evropských dotací.

A zatímco je i v Liberci na náměstích mocně spíláno premiéru Babišovi, o Půtově kauze se de facto cudně mlčí. Žádné demonstrace, žádné mítinky, dokonce ani prohlášení do médií. Drobnou výjimkou byla jedna zmínka knihkupce Martina Fryče na jedné z posledních demonstrací, nicméně vzhledem k závažnosti kauzy i roli hejtmana Půty, je tento dvojí metr spolku do očí bijící.

Důvodem může být i personální propojení Půtových Starostů pro Liberecký kraj se spolkem Milion chvilek pro demokracii. Ještě na jaře a v létě loňského roku byla mluvčí libereckého Milionu chvilek Anna Provazníková, kandidátka Starostů do komunálních a krajských voleb. Podle vyjádření samotných členů spolku se ale během loňského podzimu z vedení Milionu chvilek stáhla, byť je stále členkou týmu.

Za zmínku stojí, jak členové spolku vcelku blahosklonně nechávají na hejtmanu Půtovi, zda má ve funkci setrvat nebo ne. Přitom u premiéra, který čelí „pouze“ obvinění a nikoliv již žalobě jako liberecký hejtman, a to za daleko méně závažné trestné činy, je požadavek „chvilkařů“ jasný a nekompromisní: demise.

Nápadný rozpor mezi přístupem k jednotlivým kauzám vysvětlují zástupci spolku takto: „Pan Půta je podezřelý z korupce. Politické kultuře naší země to rozhodně nesvědčí. Na rozdíl od pana Babiše však není ve střetu zájmů a není premiérem, tudíž nemůže např. vyměňovat ministra spravedlnosti a ovlivňovat vyšetřování vlastní kauzy. Jeho setrvání ve funkci je proto věcí postoje hnutí SLK, konečného rozhodnutí soudu a osobního postoje pana Půty.“, uvedli na dotaz naší redakce zástupci libereckého Milionu chvilek pro demokracii.

Milionu chvilek také vadí útoky politiků na nezávislost justice. Nicméně opět zjevně jen některých. Zatímco u premiéra Andreje Babiše nebo u ministryně spravedlnosti Marie Benešové jsou nepřijatelné řeči o kampani a účelovém stíhání, u hejtmana Martina Půty to zjevně nevadí.

„Zároveň je Marie Benešová i otevřenou spojenkyní premiéra Babiše. Tvrdí, že si v České republice lze objednat trestní stíhání, což zatím veřejně nedoložila – pouze prohlásila, že to jde.,“ uvedl loni na jaře pro časopis Respekt předseda spolku Mikuláš Minář.

Když se ale Náš Liberec zeptal představitelů libereckého Milionu chvilek, zda jim nevadí, že hejtman Půta opakovaně útočí na státní zastupitelství, které obviňuje z politického zadání a svou obžalobu označuje za účelovou kampaň, která ho má zničit politicky i finančně a přitom za pět let o tom nepřinesl sebemenší důkaz, dostalo se nám vyhýbavé odpovědi.

„Nezlobte se, máme hodně práce s celostátní kampaní. Nashledanou.“, odpověděl za tým Milion chvilek pro demokracii – Liberec Matěj Hajský.

Náš Liberec zajímalo, jak vnímá tento rozpor i pražská centrála Milionu chvilek. Bohužel i odtud přišla poměrně neurčitá odpověď. „Díky za zájem, prosím tuto věc opravdu řešte s našimi libereckými kolegy. Pražský tým Milionu chvilek ve spolupráci s kraji nyní organizuje Štafetu pro demokracii – vlnu akcí ve všech krajských městech, do Liberce dorazí v květnu, možná kauza libereckého hejtmana bude také na programu.“, odpověděl na dotaz Jan Piňos.

Subscribe
Upozornit na
58 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém