Reakce politiků na rozsudek v kauze kostela sv. Máří Magdalény

Včerejší rozsudek soudce Petra Neumanna, který překvapivě nakonec nepřipustil odposlechy jako důkaz a osvobodil tak i ty obžalované, kteří se přiznali k trestné činnosti, nenechal klidnou libereckou politickou scénu. Přinášíme reakce některých politiků na výrok soudu.

Soudce Petr Neumann celé líčení tvrdil, že nevidí důvod, aby odposlechy nebyly použity jako důkaz. Na závěr procesu ale otočil a ztotožnil se s tvrzením obhajoby, že byly použity v obžalobě protizákonně, prý proto, že se týkaly i jiného vyšetřování.

Zároveň soudce učinil poměrně raritní krok, když zprostil obžaloby i ty obžalované, kteří se k trestné činnosti doznali. Jeden z nich přiznal, že jako jednatel společnosti, která žádala o dotaci, zmanipuloval výběrové řízení ve prospěch Metrostavu a druhý potom, že vystavoval fiktivní faktury, které měly navýšit cenu díla.

Soudce nakonec všechny osvobodil a v rozsudku přednesl překvapivá zdůvodnění, kterým se Náš Liberec věnoval včera. Vyjádření libereckých politiků na sebe dlouho nenechalo čekat. Podporu soudci Neumannovi, ale zejména i hejtmanovi Půtovi, pro kterého státní zástupce navrhuje pět let vězení, vyjádřili zejména jeho spolustraníci.

„O tom, že bude osvobozen,  byl Martin přesvědčen, protože ví, že je nevinen. Já taky, nejen proto, že ho léta znám, ale i proto, že jsem se snažil veškerou argumentaci nestranně vnímat a posuzovat, a on skutečně proti němu žádný releventní důkaz neexistoval. Ovšem to, jak rozmetal soudce celou obžalobu (u všech obviněných) ve všech bodech u všech obžalovaných, to jsem nečekal (příběhy jiných obžalovaných jsem nijak zvlášť nesledoval).“, napsal na svém profilu starosta Chrastavy, senátor, Půtův stranický podřízený a amatérský právník Michael Canov.

Podporu Martinu Půtovi vyjádřili i další ze Starostů. Například jeho krajská náměstkyně Květa Vinklátová, která do veřejného života vstupovala jako občanská aktivistka z inciativy Je čas nemlčet, nespokojená s klientelismem a korupcí v Liberci a v Libereckém kraji. Poté, co získala místo na kandidátce Starostů a placenou funkci krajské náměstkyně, staly se její postoje více pragmatické. „Dnešní den začal dobře,“ oglosovala na svém profilu rozhodnutí soudce osvobodit všechny obžalované v kauze Vinklátová.

Se svým prohlášením na podporu přispěchal i další Půtův náměstek Jan Sviták, který se paradoxně do krajské politiky dostal poté, co hejtman potichu odsunul svou někdejší pravou ruku Marka Pietera kvůli vazbám na společnost BusLine. „Pseudokauza vlekoucí se více jak pět let konečně dospěla ke zproštění obžaloby hejtmana Libereckého kraje, mého dlouholetého kolegy a především kamaráda. To, že Martin Půta dokázal i pod pro mě neuvěřitelným tlakem pracovat s takovým zápalem a nasazením pro občany Libereckého kraje, považuji za malý zázrak.,“ napsal náměstek Sviták.

Opačné reakce vzbudil pro někoho podivný rozsudek na opačné straně politického spektra, tedy u krajské opozice. Josef Šedlbauer, zastupitel za Změnu pro Liberecký kraj a lídr kandidátky Pro krajinu poznamenal k výroku soudce Neumanna toto: „“Je to pro mě do určité míry překvapení. Hlavně u osob, které se ke své vině sami doznali, bych osvobozující rozsudek nečekal. Ale nejsem soudcem, celou kauzu vnímám poslední roky pouze z médií. Ta kauza každopádně ukazuje na pokřivený systém rozdělování evropských dotací, kde měly snahu o jejich utrácení rozhodovat stavební firmy. Vymýšlely se pak takové paskvily, jako rekonstrukce kostela za účelem zjevně vylhaného „centra geotermálního využití energie“.

Zuzana Kocumová z libereckého LOL – Liberec otevřený lidem se na svém profilu zamyslela nad nestranností soudů. „Bojovníci za pravdu a spravedlnost včerejší den označují za šťastný. A to ve chvíli, kdy soudce odmítne vzít v potaz jasné odposlechy. Ty existují, zaznívají na nich dost neuvěřitelné věci – ale údajně byly pořízeny v souvislosti s jinou kauzou. (Jak mi jeden známý vysvětlil – něco ala: „Vyšetřovali jsme krádež, ale na odposleších odhalili vraždu, vraha nelze odsoudit…)Takže je soudce Neumann neuznal. Jak se k tomuto kroku kdysi stavěli, ve stejné situaci, u soudu s Mudr. Rathem? Neodsuzovali přesně tento krok? Jenže… teď to s sebou přinese i osvobození „jejich“ člověka. Takže tomu tleskají. Soudce rozhodl správně. Dnes je šťastný den. Jak pak můžeme chtít skutečnou nezávislost soudů? Vždyť je naprosto evidentní, že ji vlastně nikdo nechce. Ani mnozí z těch, kteří za ní chodili demonstrovat na náměstí.“, napsala Kocumová.

Jan Korytář, lídr Změny pro Liberecký kraj, který v kauze figuroval i jako svědek po rozsudku vydal prohlášení, ve kterém si rozhodně nebral servítky. „Dnešní rozhodnutí soudce Neumanna je špatnou zprávou pro veřejnost, zato výbornou zprávou pro zkorumpované politiky a šéfy i zaměstnance firem, kteří se podílejí na rozkrádání veřejných peněz. Kauzu, kde se i dva obžalovaní přiznali k úmyslnému předražování, podvodným fakturacím i zmanipulovanému výběrovému řízení a kde přesto nepadne ani jeden, byť jen podmíněný trest, nelze označit jinak než jako soudní frašku.,“ okomentoval soudní spor Korytář.

Ke kauze se vyjádřil rovněž ředitel Transparency International David Ondráčka. “ Kauza v Liberci se hlavně týká Metrostavu, EU dotací a místních šíbrů. Není to kauza hejtmana Půty. Ten se do toho přimotal po svých podivných schůzkách s lobbisty Metrostavu na benzínkách a protože se objevoval na seznamech provizí. Kauza není ukončena, jde to do odvolačky a je možné, že se vrátí zpět. Soudce neuznal odposlechy (jako v jiných případech), nebral v úvahu, že se někteří dokonce přiznali k podvodům, důkazy ho nepřesvědčily – prostě v tom případu trestný čin neviděl. Pokud to však vrchní soud vrátí k projednání, bude to už řešit jiný soudce, tento liberecký jde v sobotu do důchodu (byl to jeho poslední případ).Ano, potřebujeme rychlejší a profesionálnější policii a justici, odpovědné státní zástupce a nekriminalizovat politiku nepřijatelně. Ale prosím víc odstupu a realismu, nedělejme z této kauzy telenovelu o mučednících, která se využívá pro krajské volby.,“ napsal Ondráčka na svém profilu na Facebooku.

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává