Město dá na nápady občanů 5 milionů korun, hlasovat může každý

V rámci takzvaného participativního rozpočtu se sešlo 29 projektů/nápadů od samotných občanů, které mají pomoci udělat Liberec přívětivějším místem pro život. Jejich hodnota je 13 milionů. Liberecká radnice dává k dispozici milionů pět a lidé mohou sami vybrat z projektů, které se realizují.

Busta Františka Peterky nebo květinami osázené kruhové objezdy ve městě. Takové a další nápady se sešly loni v listopadu od samotných občanů města. Během zimy je zpracovali úředníci radnice a od soboty 6. června mohou lidé hlasovat na stránkách participativního rozpočtu, které projekty se budopu relizovat.

Původních nápadů se sešlo 45, úředníci určili jako 29 realizovatelných, a to v hodnotě 13 milionů korun. Vedení města dává k dispozici jen 5 milionů a z nich mohou občané sami vybrat ty, které v Liberci chtějí. 

Mezi favority je podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) vytvoření busty herce a libereckého čestného občana Františka Peterky, která by měla být umístěna uvnitř radnice, řekl. Vytvoření busty by podle něj chtěli svěřit akademickému sochaři Jiřímu Gdovínovi, který je autorem památníku v podobě tankového pásu na nároží historické radnice i busty herce Vlasty Buriana, jež je uvnitř radnice.

Magistrát přijímal návrhy v participativním rozpočtu od lidí ve dvou kategoriích, na menší projekty s náklady do 150.000 korun vyčlenil milion a na větší od 150.000 do milionu korun čtyřikrát tolik. Dostat by se tak mělo minimálně na 12 projektů. V první kategorii budou lidé vybírat z 11 a ve druhé z 18 projektů. „Každý občan bude moci dát tři kladné hlasy a jeden záporný,“ uvedl primátor. Podle počtu hlasů se pak sestaví pořadí a vyberou projekty k realizaci.

Cílem participativního rozpočtu není jen přerozdělit určité množství peněz, nejde tedy o nově pojmenovaný grantový systém. Smyslem participativního rozpočtu je vtáhnout obyvatele do dialogu o utváření místa, kde žijí, ukázat lidem, jaké jsou možnosti obce i jak se mohou na tvoření města podílet, ale naučit radnice způsobu, jak občanům naslouchat a jak s nimi efektivně a konstruktivně komunikovat. Důležitou součástí participativního rozpočtu jsou veřejná setkání a debaty o návrzích, na nichž mohou vzniknout nové mezisousedské vztahy i příjemná konstruktivní atmosféra v obci.

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17
Před měsícem libereckou politickou scénou otřásl nebývale velký policejní zásah. Po počátečním šoku přišly od zdejších politiků různé reakce, ale i nevybíravé a nepodložené
Vedení Libereckého kraje si chystá odsouhlasit, a to ještě před podzimními volbami, další kontroverzní projekt, ze kterého budou mít radost zejména lídři stavebního trhu.