Evropský parlament projednal petici proti rozšíření těžby v Turówě

Petiční výbor Evropského parlamentu dnes po odložení kvůli koronavirové krizi projednával petici proti dolu Turów, kterou podepsalo za několik měsíců více než 13 tisíc lidí. Petiční výbor rozhodl, že se bude dotazovat Polska a Evropské komise na všechny náležitosti problému rozšiřování dolu Turów a případem se bude dále zabývat.

K jednání výboru došlo poté, co těžební firma PGE v odpovědích na otázky podané na valné hromadě potvrdila, že jí nestačí kontroverzní povolení, které bylo na začátku roku vydáno na šest let bez účasti české veřejnosti a které porušuje evropskou legislativu. Na dole chce PGE těžit až do roku 2044. Zároveň připustila, že nepočítá s kompenzacemi za těžbu pro české občany.

Na jednání promluvil i Milan Starec, místní občan obce Uhelná. Lidé v blízkosti uhelného dolu Turów jsou jím totiž negativně ovlivněni nejen v Polsku, ale i na české a německé straně hranice. Důl Turów způsobuje ztrátu podzemní vody z českého území, ale také hluk, prach a prohlubování klimatické krize.

Podle organizátorů petice porušuje záměr rozšíření dolu i proces jeho posuzování několik evropských směrnic. Námitky české a německé veřejnosti nebyly vůbec zohledněny, stejně jako negativní stanovisko, které vůči rozšíření dolu zaujala česká vláda. Proto se Liberecký kraj, Greenpeace a místní obce rozhodly petici zorganizovat.

Vyšetřování situace na dole Turów bude Evropskému parlamentu i Evropské komisi, která obdržela několik stížností na postup polských úřadů, trvat minimálně několik měsíců kvůli pevně stanoveným lhůtám. I proto Greenpeace, místní obyvatelé, Liberecký kraj a nově i Výbor pro životní prostředí vyzývají vládu k podání žaloby na Polsko u Evropského soudního dvora. Tento proces může zajistit rychlé prošetření těžby na dole Turów, která je momentálně nelegální.

Milan Starec, obyvatel Uhelné, říká:

“Důl se k nám přibližuje každým dnem, otevírá se pohled do těžební jámy a PGE přitom od 1.5. těží z pohledu evropské legislativy nelegálně. Dostali jsme se do situace, která vyžaduje zásadní kroky jak ze strany EU, tak české vlády. Ačkoli z toho nemáme jako obyvatelé Trojzemí radost, poslední šance jak zabránit kompletní ztrátě podzemní vody v dotčených obcích je žaloba na Polsko.”

Nikol Krejčová z Greenpeace říká:

“Jsme rádi, že se dnes Petiční výbor Evropského parlamentu rozhodl jednat ve věci petice proti dolu Turów. Každým dnem, kdy se pokračuje v těžbě, se zvětšuje ztráta vody, ale i všechny další negativní vlivy dolu Turów. Doufáme, že evropské instituce budou postupovat v kauze co nejaktivněji a prošetří porušování evropské legislativy. I české instituce se ale musí případu dále aktivně věnovat a hájit práva českých občanů. Proto doufáme, že ministr životního prostředí Richard Brabec navrhne vládě co nejdříve učinit první kroky v podání žaloby na Polsko kvůli dolu Turów.”

Tisková zpráva Greenpeace

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V souvislosti s vyšetřováním další korupční kauzy v Libereckém kraji, která se opět dotýká i hejtmana z hnutí Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty,
O vítězi tendru na opravu libereckého bazénu je rozhodnuto. Nejnižší nabídku podala firma Metrostav DIZ. K tlaku na nižší cenu přispěla i důsledná práce opozice,
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova
Příběh rodiny na útěku ze Severní Koreje, Vasila, který zachraňuje lidi z fronty nebo Elly bránící svůj domov před těžařskou firmou. Festival Jeden svět nabídne