Soukenné náměstí: problematické lavičky zůstávají, sníží se jen počet

„Lavičkové náměstí“, jak se někdy říká náměstí Soukennému v Liberci, které nepříliš citlivě, ale za nemalý peníz rekonstruovala společnost Syner, dozná změn. Ovšem nikterak zásadních. Sníží se jen počet laviček, jejichž rekonstrukce je navíc kvůli zvolenému typu extrémně nákladná.

Odbor ekologie a veřejného prostoru v současné chvíli dokončil opravu laviček na Soukenném náměstí. Celkový počet laviček byl v parkové části snížen ze 63 ks na 34 ks. Také již trouchnivějící latě byly vyměněny za nové. „S ohledem na životnost bylo použito borové dřevo, které bylo ošetřeno ochranným nátěrem. Demontované lavičky jsou nyní uskladněny, budou postupně opravovány a umisťovány na nová stanoviště. Níže jsou opravené lavičky a původní stav dřevěných částí.,“ uvedlo vedení města.

Že je to ale polovičaté řešení, na to ukazuje někdejší náměstkyně pro životní prostředí,Karolína Hrbková ze změny pro Liberec. „Ty lavičky jsou prostě špatně zvolený typ. Musí se nákladně vyndat dláždění, rozebrat, zase zabetonovat, zadláždit. Zjistili jsme, že rekonstrukce jedné takové lavičky přijde zhruba na 11 tisíc korun, navíc každých pár let se to musí dělat znovu. Tyto lavičky jsou prostě pro Soukenné náměstí špatné řešení.“, uvedla pro Náš Liberec Hrbková.

Celá rekonstrukce Soukenného náměstí má vzrušenou politickou historii. Začala psát již před osmi lety. Zakázku na poslední chvíli zadalo před volbami 2010 vedení města v čele s Jiřím Kittnerem (ODS). Během výběrového řízení bylo z důvodu nesplnění kvalifikačních požadavků zadavatele vyloučeno celkem pět firem, vítězem se stal liberecká společnost Syner. Původně měla rekonstrukce stát 17 milionů korun.

V roce 2010 nově zvolený primátor Jan Korytář ze Změny pro Liberec ale odmítl zakázku pro Syner podepsat. Důvodem mu byl tehdejší stav městských financí i to, že chtěl na Soukenné náměstí vypsat soutěž, aby mohl zvítězit kvalitní architektonický projekt.

Po odvolání Korytáře a Změny pro Liberec z rady města v roce 2011 se nové vedení ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj a Věcí veřejných rozhodlo na rozhodnutí ÚOHS přistoupit, neodvolávat se a firmě zakázku zadat. Nicméně kvůli nedostatku financí ji financovalo pomocí úvěru, takže nakonec vyšla zhruba na 18 milionů (vč. DPH), ač bylo avizováno, že její cena bude nižší. Paradoxně Korytáře žalovalo vedení složené z lidí, kteří předtím sami zakázku odmítli spolu s ním podepsat a po jeho odvolání změnili názor. Jan Korytář nakonec musel zaplatit přes 200 tisíc korun.

Soukenné náměstí bylo kolaudováno v prosinci 2012, ale způsob provedení si nezískal srdce ani liberecké veřejnosti, ani odborníků, například z řad památkářů. Navíc už za několik málo týdnů bylo vidět, že dílo nebylo provedeno kvalitně. Společnost Syner se nejprve zdráhala vady na náměstí opravit, když argumentovala, že za nekvalitní provedení a zdvíhání se dlažby může odklid sněhu a podobně. Teprve v roce 2015, po vlně kritiky z vedení města, Syner náměstí, zejména jeho dlažbu, opravil.

„Jasně se ukazuje, že jsme s Janem Korytářem měli pravdu. Že celé náměstí bylo šité horkou jehlou, aby se mohla hlavně realizovat zakázka. Měla na to být soutěž, která by s sebou na náměstí přivedla i vhodnější mobiliář, než je tam dnes,“ uzavírá Karolína Hrbková.

Subscribe
Upozornit na
116 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,