Černý sponzor Starostů nebo „jen“ kšeftování s příspěvky za volby?

Starostové v Libereckém kraji drtivě vyhráli volby. Také měli ze všech daleko nejnákladnější kampaň, dali na ni maximum možných a zákonem povolených prostředků: 7 milionů korun. Jenomže již se objevily otazníky ohledně jejich sponzorů.

Při pohledu na zákonem vyžadovaný volební transparentní účet Starostů zarazí jedna věc. V polovině září poslala Starostům nemalou částku ve výši 250 000 Kč jiná politická strana – Strana soukromníků. Soukromníci přitom v Libereckém kraji se Starosty nekandidují, naopak měli kandidátku proti nim.

Starostové vysvětlují, že se jednalo o podporu společného kandidáta Starostů pro Liberecký kraj, STAN. „Jedná se o dar na senátní kampaň pana Zdeňka Linharta, který kandiduje za koalici SLK-STAN,“ uvedla mluvčí Starostů Kateřina Ferlesová.

Redakci se poté sám od sebe ozval i Zbyněk Linhart, který se o víkendu stal v okrese Děčín senátorem. „Já dlouhodobě na  senátní úrovni spolupracuji se stranou Soukromníků,
znám se s nimi dobře atp. A také v Ústeckém kraji nakonec Soukromníci kandidují na naší kandidátce – tedy kandidátce STAN. Já nakonec kandiduji za koalici STAN-SLK a protože již ta koalice byla dříve vytvořena kvůli kandidatuře kolegy Voseckého, musím mít i „volební účet“ u SLK jako sen. Vosecký. Jinak je to určené na moji senátní kampaň.“, zdůvodnil pro Náš Liberec dar Soukromníků konkurenční straně senátor Linhart.

Jenomže samotní Soukromníci vidí věc trošku jinak. Předseda liberecké Strany Soukromníků Otto Jarolímek má pro finance zasílané stranami jiné vysvětlení. „Kromě mnou zmíněného příspěvku pro STAN do Ústeckého kraje Soukromnici skutečně poslali i vámi uvedenou částku SLK. Ta je určena na financování senátorské volební kampaně J. Voseckého. Dar pochází od našeho významného sympatizanta a sponzora, který z nějakých (mne ne zcela jasných) důvodů nechtěl poslat tento dar přímo. O „senátorské“ transakci jsem nevěděl (což je samozřejmě naše vnitrostranická chyba) a musel jsem ji dnes „vypátrat“ na našem sekretariátu.,“ sdělil předseda libereckých Soukromníků Otto Jarolímek.

O tom, kdo je oním tajemným sponzorem nechtěl Otto Jarolímek mluvit, ale postěžoval si, že se mu takové financování nelíbí. „To víte, že z toho radost nemám. My tady doslova počítáme každou korunu na kampaň a naše vedení pošle Starostům takovouto částku..“ posteskl si Otto Jarolímek. „Ale na jméno sponzora Vás musím odkázat na pražské vedení,“ uvedl s tím, že jméno sponzora Starostů, se kterými nechce být spojován, sám říci nechce.

Republikový místopředseda Soukromníků Ladislav Linek, ale slova libereckého předsedy Otto Jarolímka vyvrací: „To musel pan Jarolímek poplést. Jde skutečně o příspěvek na kampaň pana Linharta,“ uvedl. Naznačil zároveň, jak si strany rozdělují peníze, které pak od státu dostávají za mandáty získané ve volbách. „ Víte, jak to chodí…my jim teď něco pošleme, oni získají daleko více za mandáty, takže nám se to vrátí,“ uvedl Ladislav Linek.

Senátor Jiří Vosecký zopakoval postoj mluvčí Starostů pro Liberecký kraj. „Jedná se o dar na senátní kampaň pana Zbyňka Linharta, který kandiduje za koalici SLK-STAN,“ uvedl Jiří Vosecký.

Strana soukromníků je malá a nikterak výrazná strana. Ve volbách v Libereckém kraji získali 0,5 % hlasů. V minulosti na sebe upozornili například kontroverzním senátorem, podnikatelem v hazardu a pro korupci odsouzeným Ivo Valentou, který jim platil kampaň na Jižní Moravě. Ve volbách kandidovali rovněž s ODS.

O černém sponzoringu Půtových Starostů hovořil například i jeho bývalý dlouholetý náměstek a bývalý předseda SLK Marek Pieter v rozhovoru pro Mladou Frontu. Hovoří se například o stavebních firmách, které SLK financují. Hejtman Půta jej ale obviňuje, že pracuje za peníze pro společnost BusLine, která za vlád Starostů získala v kraji dominantní postavení v autobusové dopravě.

Foto: Starostové pro Liberecký kraj

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17