Za krizí s teplem ve Velkých Hamrech stojí spor lidí od Syneru a ODS se zdejší radnicí

Přerušení dodávek tepla ve Velkých Hamrech na Tanvaldsku musela řešit na místě i vláda ČR, konkrétně ministr průmyslu Karel Havlíček. Několika stovkám lidí a místní škole i školce byly přerušeny dodávky tepla, protože se zdejší radnice nedokázala dohodnout historickým dodavatelem tepla, firmou Golem Velké Hamry. Později do sporu zasáhl i hejtman, který nařídil dodávky obnovit.

Městu Velké Hamry dodávala teplo firma Golem Velké Hamry, kde figuruje i jablonecký advokát a člen místní ODS Zdeněk Holásek. Ten byl zapsán i v několika firmách spojených se známou libereckou Syner Group. Historicky byl Holásek v orgánech například někdejší dceřinky Syneru Investorsko inženýrská nebo S group facility management.

Velké Hamry, kde je ve vedení města uskupení Hamrováci, s podporou Starostů pro Liberecký kraj, ukončilo ale s touto firmou smlouvu již k 1. lednu 2019. Oficiálním důvodem bylo, kdo se má podílet na opravě topné soustavy. Město se rozhodlo jít cestou plynofikace a skončit se systémem centrálního vytápění.

„Město od 1.1.2019 nemá s firmou Golem Velké  Hamry uzavřenou smlouvu. Nedošlo k dohodě na technických parametrech dodávek a prodloužení stávající smlouvy firma Golem Velké Hamry dvakrát odmítla. Záměrem firmy Golem, bylo snížit teplotu dodávané vody a město by bylo nuceno kompletně rekonstruovat své otopné soustavy ve všech objektech. A to v době, kdy mělo město již uzavřenou smlouvu na dodávky tepla s novým dodavatelem s účinností od 1.10.2020, nedávalo ekonomický smysl.,“ uvedl starosta Velkých Hamrů Jaroslav Najman.

Město Velké Hamry má s účinností od 1.10.2020 uzavřenou smlouvu na dodávky tepla s firmou GridServices s.r.o. Jenomže plánovaná plynofikace nabrala klíčového zpoždění, které starosta dává za vinu firmě Golem Velké Hamry a ta zase zpětně radnici.  Místo dodávek tepla tak nastal na začátku října chaos a stovky lidí jsou najednou bez tepla. Postiženy jsou školy a další objekty obce, ale také bytové domy a zejména domy s pečovatelskou službou, v nichž žijí senioři.

Situaci na místě musel řešit ministr průmyslu, dopravy a obchodu Karel Havlíček z ANO. K dané věci uvedl: „Napjaté vztahy mezi komerčním provozovatelem teplárny a obcí včera (tj. 6.10.2020 -pozn.red) vyústily v ukončení dodávek pro stovky obyvatel a místní školu. Vyrazili jsme proto ještě týž den večer na místo, pokoušíme najít řešení a dodávky obnovit. Na jednání se dohodlo, že se dnes (tj. 7.10. –pozn.red.) odpoledne zástupci samospráv a dodavatelů sejdou v Praze přímo v ERÚ. A to proto, aby se obyvatelům Velkých Hamrů dodávky tepla co nejdřív obnovily,“ uvedl k situaci ministr Havlíček.

Později se do situace vložil i Liberecký kraj. Hejtman Martin Půta využil svých pravomocí, které mu za výjimečného stavu dává zákon a obnovení dodávek tepla nařídil. „Není možné, aby byli lidé odstaveni od tepla. Tím spíš v době koronakrize, kdy je šíŕení respiračních nemocí významným rizikem. Proto jsem dnes vydal rozhodnutí podle krizového zákona, které společnosti Golem Velké Hamry a.s. nařizuje obnovit dodávky tepla od dnešního dne, tedy 7. 10. 2020 od 18 hodin.,“ uvedl k situaci hejtman před dvěma dny.

Dnes již je, podle starosty Velkých Hamrů Jaroslava Najmana, teplo obnoveno a jeho dodávky byly přerušeny nakonec jen na jediný den. Podle vyjádření  Jaroslava Najmana pro Náš Liberec proběhla nakonec jednání v Jihlavě. „Dohodli jsme se, že aktuálně podepíšeme smlouvu na jeden rok. Zatím ale nevíme s kým, je možné, že to ještě bude firma Golem Velké Hamry, protože nás do toho tlačí její věřitelé. Slíbená plynofikace ale započala,“ uvedl starosta Velkých Hamrů Najman.

Jaroslav Najman zároveň upozorňuje, že firma Golem Velké Hamry je ve velkých finančních potížích. „Firma Golem Velké Hamry není schopna dodat potřebné množství tepla pro řádné vytápění veškerých objektů, které jsou na CZT napojeny. Technický stav kotelny a rozvodů je alarmující. Firma je zcela bez peněz s dluhy v nominální hodnotě 30 mil. Kč (tj. bez sankcí a úroků z prodlení).“, uvedl Najman.

Subscribe
Upozornit na
50 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,