Liberec kvůli covidu zdražuje jízdné

Jízdenky MHD budou v Liberci dražší. jejich cena vzroste z 20 Kč na 24 Kč. Lítaček se změny neodotknou. Důvodem jsou podle vedení města výpadky příjmů způsobené aktuální epidemie koronaviru.

Jedním z dopadů koronavirové pandemie v roce 2020 je snížení počtu cestujících městskou hromadnou dopravou, a tím propad tržeb z jízdného pro dopravní podnik. Podle Jaroslava Zámečníka počet těch, kteří cestují hromadnou dopravou díky koronaviru rapidně klesl. “ Z nějakých 770 tisíc cestujících, kteří týdně využili libereckou MHD, spadl počet cestujících zhruba na 250 tisíc týdně, to je obrovský propad,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci primátor města Jaroslav Zámečník. „Uživatelů předplacených kupónů je v Liberci zhruba 30 tisíc, ročně se prodá asi 6 milionů jednorázových jízdenek,“ doplnil primátor.

Rada města včera projednávala dva body v této věci. Prvně odsouhlasila mimořádný příspěvek ve výši 10 milionů korun a dále záměr úpravy ceny jednorázového jízdného. Změny se dotknou právě jednorázových jízdenek, předplacené kupony, tzv. lítačky zůstanou ve dosavadní výši.

Těžko se nám to předkládá, ale jinak to nejde. Čínská chřipka sebrala dopravnímu podniku na tržbách jen do října roku 2020 přes 40 milionů korun. Není naděje, že by se to letos zmátořilo. Část výpadku bude sanovat město, část cestující. Město zaplatí o 10 milionů více a cestujícím se zdraží jednorázové jízdné o 4 Kč.  V roce 2013 šlo jízdné ze 16 korun na 20 korun, od té doby zůstalo beze změn a od roku 2021 by bylo za 24 Kč. Předplacených kupónu, tzv. lítaček, se zdražení netýká, ty zůstávají na stejné úrovni, naopak jsme zavedli ještě jeden zlevněný kupon pro rodiče na rodičovské dovolené, kteří doprovází kočárek s dítětem,“ komentuje náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.