Co bude s amfiteátrem v Lidových sadech?

Před dvěma lety, v době komunálních voleb, bylo kolem kdysi velmi oblíbeného amfiteátru v Lidových sadech v Liberci politické dusno. Změna pro Liberecký kraj jej nechala z části vyčistit a zbavit náletů a deklarovala, že si přeje jeho obnovení a například i zřízení letního kina. Jenomže Změna šla po volbách do opozice, a tak z plánů sešlo. Amfiteátr opět chátrá. Co s ním bude?

V roce 2018 nechal tehdejší náměstek primátora za Změnu Jan Korytář vyčistit podstatnou část bývalého amfiteátru v Lidových sadech se záměrem, aby zde opět vzniklo kulturní zařízení jako v minulosti, ale například letní kino, které ve městě pod Ještědem více jak čtvrt století chybí. Byly za tím blížící se volby, ale také o něco starší střet s tehdejšími zástupci ANO v čele s bývalým primátorem Tiborem Batthyánym, náměstkem Tomášem Kyselou z ANO i opozičními Starosty, kteří v místě zchátralého amfiteátru chtěli nové obří parkoviště pro ZOO.

Zástupci Změny místo toho navrhovali obnovu amfiteátru, která by navázala na revitalizaci nedalekého Lesního koupaliště. Ta měla přinést také nová parkovací místa, nicméně v menším rozsahu – vzniknout mělo 150 míst oproti plánu na parkoviště v rozsahu celého prostoru amfiteátru, kde se počítalo s 350 místy pro parkování aut. Jan Korytář k tomu v roce 2017 uvedl: „„ Amfiteátr ukáže, jak bude nadále probíhat rozvoj našeho města. Buď budou vítězit jednostranná řešení dílčích problémů, nebo začneme o jednotlivých lokalitách přemýšlet koncepčněji. V prostoru amfiteátru přitom mohou vzniknout i potřebná parkovací místa, ale v takovém rozsahu, aby bylo možné obnovit i samotný amfiteátr, podobně jako již obnovujeme Lesní koupaliště.“

Amfiteátr byl v roce 2018 částečně vyčištěn a zbaven náletů. Tehdejší číst vedení radnice, zastoupená Změnou, chtěla ukázat, že jeho obnova není nic nereálného.

Korytářův plán na revitalizaci Lidových sadů s sebou odnesl čas, Změna putovala do opozice a na městě vládnou již dva roky Starostové, ANO a ODS. Z plánu na parkoviště sešlo také, areál amfiteátru ale dál chátrá a znovu zarůstá náletem. V místě je zázemí pro městské lesy. Současné vedení města chce v místě amfiteátru rozšíření zoologické zahrady. Paradoxně se tak vrací ještě před dvěma, třemi lety odmítaný návrh na jeho opětovné kulturní využití.

„Území bývalého Lesního amfiteátru je zakomponované do připravovaného projektu rozšíření zoologické zahrady s názvem „Údolí ohrožené divočiny“, uvedl pro Náš Liberec ředitel ZOO a zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj David Nejedlo. „Momentálně jsme ve fázi přípravy zadání pro architektonickou studii, která jednotlivé části tohoto projektu upřesní. Již nyní ale můžu napsat, že s areálem bývalého Lesního amfiteátru počítáme pro tzv. „Přírodní divadlo“, kde by probíhaly environmentální programy jak pro návštěvníky zoologické zahrady, tak ale i pro veřejnost, která sem zavítá na program, aniž by jej chtěla spojit s návštěvou vlastního areálu zoo. Ve stejném režimu (pro návštěvníky i nenávštěvníky zoo) chceme dál provozovat i Dětský koutek.,“ doplnil ředitel Nejedlo.

Věc je ovšem závislá na evropských dotacích. Ty jsou ale pro Liberec (ale i Jablonec nad Nisou) v částečném ohrožení, a to z důvodu vypadnutí projektu na nový autobusový terminál v Liberci. Ten byl za minulého vedení radnice připraven, ale současné vedení města se podřídilo přání hejtmana Libereckého kraje a stranického šéfa Starostů Martina Půty a projekt odevzdalo kraji. Ten ho ani po roce nebyl schopen podat a Liberec s Jabloncem byl kvůli tomu potrestán ponížením dotačních prostředků o minimálně 60 milionů korun, což se negativně promítne do realizace zamýšlených projektů pro obě města.

Podzim 2020: Amfiteátr se opět propadá do zkázy

Amfiteátr byl kdysi součástí Lidových sadů, vznikl v padesátých letech v rámci poválečného budování svépomocí tisícovek brigádníků a byl určen až pro 30 tisíc lidí. V místě se odehrávala divadelní i filmová představení, kulturní akce, koncerty českých i zahraničních umělců i program v rámci tehdy věhlasných Libereckých výstavních trhů.

Naposledy prošel renovací v osmdesátých letech. Součástí byl i dům pro správce, který zde bydlel a o areál se staral. Ještě v první polovině 90. let zde probíhaly kulturní akce a koncerty hudebních skupin i školní promítání. Za dob vlád ODS ale město o kdysi tolik oblíbené místo přestalo míst zájem, areál celý pak neuvěřitelně zchátral. Dnes je již téměř zcela zničený a zarostlý náletem.

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.