Memento Křišťálové noci v Liberci

Dnes, kdy nacionalismus a pravicový extrémismus znovu hýbe střední Evropou, je třeba si připomenout výročí, které je zároveň i varováním. Před 82 byla místními nacisty i tzv. slušnými občany vypálena zdejší synagoga. Jednalo se o pokračování Křišťálové noci, tedy novodobého pogromu, který naplno zapálil pochodeň holocaustu v Německu jen o pár hodin předtím.

Liberec se stal po mnichovské zradě západních mocností a odevzdání československého pohraničí Hitlerovi hlavním městem nové říšské župy Sudetenland. Nový režim nenechal nikoho na pochybách o svých záměrech. Okamžitě po zabrání Sudet docházelo k zatýkání komunistů, sociálních demokratů i dalších antifašistů z řad české i německé národnosti.

Vedle toho přišla i perzekuce židovských obyvatel dle Norimberských rasových zákonů. Židů přitom bylo v Liberci zhruba 1400, což nepředstavovalo ani 4% tehdejší zdejší populace. Nicméně Židům byl okamžitě zabavován majetek, velká část z nich prchla spolu s Čechy a německými antifašisty do vnitrozemí. Byla rovněž uzavřena novorenesanční synagoga z roku 1888, stojící na místě dnešní Stavby smíření – Krajské vědecké knihovny.

Budova liberecké synagogy vzplála 10. listopadu 1938 kolem druhé hodiny odpolední a hořela až do následujícího dne 11. listopadu. Jednalo se o reakci na tzv. Křišťálovou noc v říšském Německu, kdy nacistický režim v noci z 9. na 10. listopadu rozpoutal rozsáhlý pogrom v důsledku atentátu na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži, Ernsta von Ratha, který spáchal židovský mladík Herschel Grynszpan jako odpověď na pronásledování Židů v nacistickém Německu.

Podobně jako v Německu byli iniciátory žhářství stranické vojenské úderky NSDAP – SA (Sturmabteilung – Útočné oddíly), ale i tzv. slušní občané. Požáru přihlíželi i hasiči, ale nezasahovali. Dav libereckých přihlížejících podle dobových zpráv vyjadřoval spokojenost, provolával slávu nacistickému režimu a jeho vůdci Adolfu Hitlerovi, urážel Židy a posmíval se jim. 

Budova hořela do rána, její zbytky ale byly odstraněny až příštího roku, kdy na jejím místě vzniklo parkoviště. Po válce a za minulého režimu zde byl zřízen Památník nacistického barbarství. V roce 1999 na místě bývalé synagogy vznikla Stavba smíření, která zahrnuje Krajskou vědeckou knihovnu i malou synagogu připomínající její předchůdkyni.

Samotným útokům na Židy předcházela masivní propaganda, která jim dávala za vinu tehdejší krizi ekonomiky a s ní spojené sociální problémy. Konspirační teorie o údajném „zhoubném židomarxistickém vlivu (zejména v médiích, školství a kultuře) na těle německého národa“, o nutnosti boji za tradiční hodnoty, Evropu a vlastenectví se nakonec zhmotnily do genocidy a plynových komor.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,